Під колесами автівок на Вінниччині минулого року загинуло дві самки червонокнижного зубра

Новини Вінниці / Під колесами автівок на Вінниччині минулого року загинуло дві самки червонокнижного зубра

За підрахунками на початку 2023 року у лісах Вінниччині перебувало 117 зубрів. З 2017-го чисельність червонокнижних велетнів зростає. Проте й досі трапляються випадки, коли ці тварини гинуть через необережність водіїв.

Як повідомляє Центрально-Західне міжрегіональне управління ЛМГ, у лісах області червонокнижного зубра успішно розводять з 1979 року.

 У 2021 році в лісових угіддях філії «Вінницьке лісове господарство» ДП «Ліси України» зафіксовано 110 голів, у 2020 році зуброва родина нараховувала 107 особин, у 2019 році - 101. Під час зимового обліку 2023-го - 117 голів.

«Щорічний облік диких тварин постійно підтверджує чергове збільшення кількості зубрів у вінницькій популяції, яка поки що залишається найчисельнішою родиною цієї червонокнижної тварини в Україні. Популяція зубра є практично гендерно правильною», - йдеться у повідомленні.

Загалом чисельність основного стада залежить від умов та потреб тварин. Приміром, в особливо сильні морози, щоб зігрітися, все стадо збирається разом, залишаючи в центрі теляток.

На збільшення чисельності тварин, крім природоохоронного статусу, впливає якісний догляд фахівців, охорона, забезпечення водопоєм, підгодівля тварин, здійснення усіх біотехнічних заходів. Звісно, є природні фактори - старіння зубрів, природна смертність, які теж щороку забирають кілька особин.

«На жаль, минулого року під колесами автівок загинуло дві самки. Не зважаючи на попереджувальні таблички «Обережно, зубри!», що встановили лісівники уздовж доріг, водії перевищують швидкість, нехтують власною безпекою та життям диких тварин», - вказують лісівники.

Але звісно наймасштабніша трагедія сталась 30 січня 2016 року біля села Требухи Літинського району. Тоді у ставку потонуло 15 зубрів.

Вінницьких зубрів відловлюють та переселяють в інші регіони України. За минулі роки 34 вінницьких зубри переїхало в різні куточки нашої країни - у мисливські угіддя Чернівецької, Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей. Їх переселяють із метою збереження виду, для регулювання оптимальної щільності, яка на Вінниччині становить п’ять особин (при нормі три) на 1000 га угідь.

Зазначимо, зубр європейський – найбільша тварина в Європі. Через надмірне і неконтрольоване полювання на зубра впродовж XVII-XIX століть його існування опинилося під загрозою. У більшості країн Європи цей вид був знищений повністю. На сьогодні в Україні нараховується близько 400 особин зубра європейського.

Олеся Рудницька

21 грудня, 2023