Після оголошення про підозру у Вінниці митрополит Тульчинський Іонафан зізнався у любові до України. Йому позичили кабінет

Новини Вінниці / Після оголошення про підозру у Вінниці митрополит Тульчинський Іонафан зізнався у любові до України. Йому позичили кабінет

Митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан (Єлецьких) після отримання підозри у кримінальному провадженні за розпалювання релігійної ворожнечі зізнався у любові до України. На камеру він процитував власний вірш. Відповідне відео записано у Вінниці – у кафедральному соборі УПЦ МП – при безпосередній «участі» митрополита Вінницького Варсонофія. Керівник Тульчинської єпархії і раніше був визнаним поетом, але донедавна складав оди виключно на честь Росії. Склалось враження, що тепер владику намагаються «перефарбувати». Але цей процес ризикований, адже маляр може забруднитися…

Почнемо з хронології подій. Митрополит Іонафан ніколи не приховував своїх тісних зв’язків з РПЦ, називав себе архієреєм Руської православної церкви, складав вірші виключно російською мовою та попри позицію Блаженійшого Онуфрія та Архієрейського собору УПЦ (МП) давав настанови поминати патріарха Кіріла під час служби.

У травні стало відомо, що ФСБ РФ може готувати замах на митрополита Тульчинського Іонафана, аби звинуватити у цьому українських патріотів. Через примус поминати Кіріла в єпархії духовенство обурювалось на керівника. У жовтні у «резиденції» митрополита в єпархії та вдома відбувались обшуки. Знайдені факти свідчили про його прихильність збройній агресії Росії. Проте митрополит Тульчинський УПЦ МП Іонафан найняв двох адвокатів та заперечував очевидні факти щодо роботи на РФ.

Подальші події давали підстави запідозрити, що Іонафану у Москві готують втечу. Адже на засідання Священного Синоду РПЦ під керівництвом патріарха Кіріла 13 жовтня його включили до комісії РПЦ щодо старообрядців.

Далі. 7 листопада митрополиту повідомили про підозру за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). А ввечері 10 листопада на Facebook-сторінці Тульчинської єпархії з’явилось відеозвернення Іонафана, в чому він українською мовою декларував нібито свої вірші про Україну.

Ранком 11-го відео перепостили у Вінницькій єпархії УПЦ МП.

Якщо уважно переглянути інтер’єр приміщення, де відбулись зйомки, то не виникає сумнівів у тому, що записували керівника Тульчинської єпархії саме у Вінниці – кабінеті очільника Вінницької єпархії у Хрестовоздвиженському храмі на вул.Келецькій. У храмі власні джерела підтвердили NaПарижі, що зйомки відбувались саме там.

Можна припустити, що до запису долучалась пресслужба Вінницької єпархії, а без ініціативи чи погодження митрополита Варсонофія його кабінет не використовували. 

Керівник та духовенство Вінницької єпархії УПЦ (МП) публічно засуджували російських загарбників, війну та патріарха Кіріла з початку агресії. Проукраїнську позицію священики всіляко намагаються довести суспільству через допомогу військовим ЗСУ і переселенцям.

Тому дещо дивним видається допомога митрополиту Іонафану, який раптово – після оголошення про підозру - полюбив Україну. Можна пригадати, що раніше владика був відомий як великий шанувальник Росії та автор багатьох віршів про велич країни з двоголовим птахом на гербі. Він є автором «Гімну-молитви за Росію», який написано у 2015 році. Так, вже після початку війни на Донбасі та анексії Криму.

До речі, а як можна пояснити те, що у кафедральному Свято-Троїцькому соборі у Тульчині стіну прикрашає ікона «Соборъ новихъ мученіковъ и исповедниковъ российскихъ»?..   

Олег Верлан

14 листопада, 2022