Після втечі Герасимова з-під Ізюму США вирішили не передавати Україні розвіддані про російських генералів

Новини Вінниці / Після втечі Герасимова з-під Ізюму США вирішили не передавати Україні розвіддані про російських генералів

«Довгий язик» американців нашкодив Україні. Нещодавно у Вашингтоні тішились тим, що їх розвіддані допомогли ЗСУ нанести удар по командному пункту поблизу Ізюму, де нібито перебував начальник Генштабу ЗС РФ В.Герасимов, а тепер під тиском росіян вирішили обмежити інформування українських військових. Адміністрація США склала внутрішню інструкцію щодо обміну розвідданими з Києвом. Вона виключає більшість з того, що «постачалось» раніше.

Як пише The Washington Post, обмеження викликані необхідністю уникнути зростання напруженості між Вашингтоном і Москвою. Цей документ, зокрема, забороняє представникам влади передавати українській стороні детальну інформацію про місцезнаходження представників російського військового керівництва найбільш високого рангу і міністрів, а також дані для нанесення ударів по цілях за межами території України, тобто нафтобази та арсенали у Росії.

Хоча у документі не йдеться при місцезнаходження російських офіцерів на території України, в тому числі генералів, однак, як заявив виданню один з представників Білого дому, у Вашингтоні в якості запобіжного заходу негласно вирішили не передавати інформацію і про генералів теж. Звичайно ж, а то вже дуже багато російських генералів загинуло…

«Це правило частково розроблено для того, щоб Сполучені Штати не стали стороною, яка бере участь в ударах, які Україна може завдати на території Росії», - пише газета.

Судячи з всього, у Вашингтоні вирішили не провокувати зайвий раз Москву через погрози нанесення ядерного удару, а щодо риторики, що вони воюють в Україні проти всього Заходу, то її у Москві не змінять…

Фактично поступки Кремлю можна назвати або проявом слабкості Білого дому, або бажанням уповільнити успіхи ЗСУ та втрати росіян. Від початку США виступали за більш тривалу війну – на роки. Доктрина залишається незмінною.

При цьому, як заявили виданню представники як американської, так і української влади, в інших випадках Вашингтон в режимі реального часу передаватиме Києву інформацію про місцезнаходження і переміщення російських військ на Україні.

Ці дані включають, в тому числі супутникові знімки, а також інформацію, отриману з джерел американської розвідки.

Нагадаємо, у квітні США зняли обмеження на обмін розвідданими з Україною, які стосуються її окупованих регіонів та зони активних бойових зіткнень.

Олег Верлан

12 травня, 2022