Поблизу Вінниці реконструктори покажуть звільнення українських Карпат під час Другої світової війни

Новини Вінниці / Поблизу Вінниці реконструктори покажуть звільнення українських Карпат під час Другої світової війни

Поблизу Вінниці 18-19 вересня відбудеться VI військово-реконструкторський фестиваль «Wehrwolf:2021». На глядачів чекає відтворення бойових дій між частинами Червоної армії та Вермахту.

За словами керівника ГО «Жива Історія» Віталія Головенька, захід триватиме протягом двох днів на території «Історико-меморіальному комплексі пам’яті жертв фашизму» у смт Стрижавка. Це колишня «Ставка «Вервольф».

«Ми будемо два дні відтворювати атмосферу подій Другої світової війни. Буде такий собі “живий музей”, де експонатами, в першу чергу, будуть люди – військові реконструктори з усієї країни. Будуть декілька військово-історичних таборів – табір радянської армії і її союзників, табір німецької армії і союзників, і табір Української повстанської армії. І ось ці три локації будуть жити два дні своїм життям», - зазначає організатор.

Відвідувачам радять приїжджати до локації зранку, аби е розглянути автентичні костюми, зброю й амуніцію, а також зробити численні селфі. Безпосередньо ре конструкторські бої розпочнуться о 15-ій годині 18 вересня.

«Ми будем відтворювати умовний бій, який міг би відбутися в 1944 році, якраз 18 вересня, на теренах українських Карпат. Ми там будемо намагатися показати драматизм тих подій. Ми серйозно підійшли до цієї справи, навіть задіяли професійних акторів, сценаристів, режисерів», – додав Віталій Головенько.

Втім, звісно, союзники не приймали участь у справжніх боях в карпатському регіоні.

Організатори нагадують, що дійство розпочнеться вчасно, тож запізнюватись не варто. Зазначимо, з 8 вересня тривала Карпатсько-Дуклянська, а з 18 вересня по 28 жовтня 1944 року Карпатсько-Ужгородська наступальні операції. В них були залучені частини 1-го, 2-го та 4-го Українських фронтів.