Поблизу Вінниці знову перекрили трасу М12: карантин допоміг Сокиринецькій громаді протестувати проти «примусового» об’єднання (ФОТО)

Новини Вінниці / Поблизу Вінниці знову перекрили трасу М12: карантин допоміг Сокиринецькій громаді протестувати проти «примусового» об’єднання (ФОТО)

Необхідність створення спроможних громад на Вінниччині провокувала акцію протесту. Жителі переважно Сокиринецької ОТГ 29 січня перекрили міжнародну трасу М12 біля Писарівки, що в кількох кілометрах від Вінниці, через «примусове» об’єднання з Лукою-Мелешківською.

Необхідність створення спроможних громад на Вінниччині спровокувала акцію протесту. Жителі переважно Сокиринецької ОТГ 29 січня перекрили міжнародну трасу М12 біля Писарівки, що в кількох кілометрах від Вінниці, через «примусове» об’єднання з Лукою-Мелешківською.  

Трасу М12 у Писарівці перекрили переважно мешканці Сокиринець. Їх підтримали лише декілька писарівчан. Учасники акції вимагають зустрічі на дорозі із головою ОДА В. Скальським чи його першим заступником С. Здітовецьким. Чиновники ж пропонують «незгодним» з майбутнім приєднанням для утворення дійсно спроможної громади завітати до кабінету в облдержадміністрації.

Зазначимо, у групі «Хижинці – не центр всесвіту» у Facebook Оксана Ільченко надала обґрунтування вимог протестувальників. Вона нагадала, що «у 2016 році (Сокиринецька ОТГ) утворена першою у Вінницькому районі і однією з перших в області», громада «і в подальшому може успішно функціонувати».

«Проте, Вінницькою ОДА нещодавно було презентовано проект Перспективного плану формування територій громад Вінницької області, де зазначено, що наша спроможна територіальна громада - Сокиринецька ОТГ має бути приєднана до Лука-Мелешківської ОТГ , що є порушенням Закону. Адже сьогодні Законодавство не передбачає примусового приєднання ОТГ до ОТГ», - вважає жінка.

Активісти із Сокиринець впевнені, що «приєднання Сокиринецьукої ОТГ до Лука-Мелешківської ОТГ тягне за собою такі негативні наслідки:

- ми стаємо донором для с.Лука-Мелешківської, адже всі кошти, які на сьогодні має наша громада стають «спільними» і в першу чергу забезпечуватимуть розвиток Центру, тому про наші соціальні проекти (дороги, вода, світло і т.п. на довгий час нам доведеться забути);

- будуть згорнуті програми централізованого водогону, освітлення та ремонту вулиць;

- наші освітні медичні та культурні заклади, найближчим часом, зазнають оптимізації (часткового закриття, та пониження ступеню шкіл), що приведе до значного скорочення робочих місць;

- буде перенесено адміністративний центр до с. Лука-Мелешківська, що навряд чи є зручним для жителів Сокиринець та Хижинець;

- у складі депутатського корпусу Лука-Мелешківської ОТГ ми матимемо лише по 1-2 представнику від кожного села, що мінімізує їх вплив на вирішення проблемних соціально-економічних питань для наших сіл.

Стосовно плюсів даного злиття, то ми їх не бачимо», тому протестувальники хочуть приєднання до існуючої Сокриринецької ОТГ Писарівки, хоча більшість писарівчан підтримали ідею «входження» до Вінницької ОТГ.

За словами голови Писарівської сільської ради Д. Науменка, участь у перекритті траси, до того ж у примусовому порядку, взяли мешканці сіл Сокиринці та Хижинці.

«Вчора в Сокиринецькій ОТГ оголосили карантин і всіх працівників соціальної сфери, педагогів, вихователів відправили мітингувати», - зазначає сільський голова.

Він також наголошує, що через перекриття важковаговий транспорт та фури «йшли» через Щітки та розбили дорогу у селі, тож її доведеться лагодити. Правда, не відомо, за чий рахунок.

За словами Дмитра Науменка, серед пікетувальників є і з десяток людей з Писарівської громади, але більшість мешканців «якби могли, то пороздирали б» тих, хто створив такий безлад.

Він також зазначив, що вважає організаторів мітингу, які заради власної вигоди «каламутять» людей, «сепаратистами».

«Саме через таких людей і відбулися події на Сході», - наголошує Дмитро Науменко.

Також сільський голова зазначає, що винуватців безладу будуть карати згідно із законодавством.

Фото: Facebook Романа Ковальського, Сергія Хіміча, Катерини Холопкіної 

Новини Вінниці / Поблизу Вінниці знову перекрили трасу М12: карантин допоміг Сокиринецькій громаді протестувати проти «примусового» об’єднання (ФОТО)Новини Вінниці / Поблизу Вінниці знову перекрили трасу М12: карантин допоміг Сокиринецькій громаді протестувати проти «примусового» об’єднання (ФОТО)Новини Вінниці / Поблизу Вінниці знову перекрили трасу М12: карантин допоміг Сокиринецькій громаді протестувати проти «примусового» об’єднання (ФОТО)Новини Вінниці / Поблизу Вінниці знову перекрили трасу М12: карантин допоміг Сокиринецькій громаді протестувати проти «примусового» об’єднання (ФОТО)Новини Вінниці / Поблизу Вінниці знову перекрили трасу М12: карантин допоміг Сокиринецькій громаді протестувати проти «примусового» об’єднання (ФОТО)Новини Вінниці / Поблизу Вінниці знову перекрили трасу М12: карантин допоміг Сокиринецькій громаді протестувати проти «примусового» об’єднання (ФОТО)Новини Вінниці / Поблизу Вінниці знову перекрили трасу М12: карантин допоміг Сокиринецькій громаді протестувати проти «примусового» об’єднання (ФОТО)Новини Вінниці / Поблизу Вінниці знову перекрили трасу М12: карантин допоміг Сокиринецькій громаді протестувати проти «примусового» об’єднання (ФОТО)Новини Вінниці / Поблизу Вінниці знову перекрили трасу М12: карантин допоміг Сокиринецькій громаді протестувати проти «примусового» об’єднання (ФОТО)Новини Вінниці / Поблизу Вінниці знову перекрили трасу М12: карантин допоміг Сокиринецькій громаді протестувати проти «примусового» об’єднання (ФОТО)Новини Вінниці / Поблизу Вінниці знову перекрили трасу М12: карантин допоміг Сокиринецькій громаді протестувати проти «примусового» об’єднання (ФОТО)Новини Вінниці / Поблизу Вінниці знову перекрили трасу М12: карантин допоміг Сокиринецькій громаді протестувати проти «примусового» об’єднання (ФОТО)Новини Вінниці / Поблизу Вінниці знову перекрили трасу М12: карантин допоміг Сокиринецькій громаді протестувати проти «примусового» об’єднання (ФОТО)Новини Вінниці / Поблизу Вінниці знову перекрили трасу М12: карантин допоміг Сокиринецькій громаді протестувати проти «примусового» об’єднання (ФОТО)
Макс Мельник

29 січня, 2020