Поліція закрила кримінальне провадження у справі щодо діяльності Вінницької обласної організації НСЖУ

Новини Вінниці / Поліція закрила кримінальне провадження у справі щодо діяльності Вінницької обласної організації НСЖУ

Вінницька поліція закрила кримінальне провадження у справі щодо діяльності Вінницької обласної організації Національної спілки журналістів, якій інкримінували «правопорушення» щодо видачі членських квитків стороннім особам, які не є журналістами.

Про відсутність складу кримінального правопорушення йдеться в листі заступника начальника ГУНП у Вінницькій області – начальника слідчого управління полковника поліції Олександра Солдатова, який на запит надійшов на ім’я голови Вінницької облорганізації НСЖУ Василя Паламарчука.

Спочатку про це у Facebook повідомив голова НСЖУ Сергій Томіленко, але потім видалив пост. Втім, у відділі комунікації поліції області NaПарижі підтвердили факт закриття провадження після перевірки певної кількості осіб. Були знайдені їх публікації…

Нагадаємо, що все почалося з того, що у ГО «Інститут масової інформації» оприлюднили матеріал, в якому ставилися певні запитання щодо НСЖУ та отримання членських квитків заради дозволу на зброю та інших привілеїв. На початку грудня у рамках розслідування поліція хотіла отримати персональні дані сотень членів організації. Відповідне рішення ухвалив і міськсуд. Актив НСЖУ був категорично проти. Це називали тиском правоохоронців на обласні організації. Аналогічна ситуація також склалася у Тернополі.

Згідно з листом вінницької поліції, підозри на адресу облорганізації НСЖУ, за якими місцевий суд і дозволяв виїмку документів з персональними даними сотень журналістів, не підтвердились. Поліцейські та прокурори визнали, що ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України (підробка службових документів) відсутні.

«За результатом проведеного досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні, за погодженням із процесуальним керівником (прокурором) прийнято рішення про закриття, на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України, – у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення», – йдеться в документі за підписом заступника начальника ГУ НП у Вінницькій області – начальника слідчого управління полковника поліції Олександра Солдатова.

У Національній спілці журналістів України вітають належне реагування Національної поліції на обґрунтовану журналістську критику.

«Після нашого публічного протесту проти зазіхання на персональні дані журналістів відреагували керівництво МВС і Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції, – зазначив голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Відбулася змістовна зустріч керівника поліції Вінницької області Івана Іщенка та голови облорганізації НСЖУ Василя Паламарчука. Тепер слідчі належно вивчили наші аргументи та закрили це кримінальне провадження за необґрунтованими звинуваченнями щодо «підробки журналістських посвідчень» нашою організацією у Вінниці».

Водночас керівник найбільшої української журналістської організації наголошує, що всім разом потрібно ефективно боротися зі зловживанням статусом журналіста сторонніми особами.

«Деякі ділки нахабно торгують посвідченнями в соцмережах, за поданнями певних недобросовісних ЗМІ видають дозволи на травматичну зброю для самозахисту «псевдожурналістів», – наголошує Сергій Томіленко. – Тому НСЖУ готова допомагати в боротьбі зі зловживаннями, але відмовляється ставати жертвою наклепів, необ'єктивних розслідувань або атак на журналістську незалежність. А найкращими результатами нашого діалогу з МВС і Національною поліцією мають ставати захищені права журналістів і покарання нападників на працівників ЗМІ».