Половина вінницьких нардепів-мажоритарників не підтримали "антиколомойський" закон

Новини Вінниці / Половина вінницьких нардепів-мажоритарників не підтримали "антиколомойський" закон

Четверо народних депутатів з Вінниччини не проголосували сьогодні за знаковий законопроект, який у народі назвали "антиколомойським". Закон, що був необхідний насамперед для затвердження нової програми з Міжнародним валютним фондом, загалом підтримали 270 народних обранців. Серед них - четверо мажоритарників з Вінниччині. Ще чотири вінницьких депутати не голосували або ж утримались.

Четверо народних депутатів з Вінниччини не проголосували сьогодні за знаковий законопроект, який у народі назвали "антиколомойським".  Закон, що був необхідний насамперед для затвердження нової програми з Міжнародним валютним фондом, загалом підтримали 270 народних обранців. Серед них -  четверо мажоритарників з Вінниччині. Ще чотири вінницьких депутати не голосували або ж утримались.

Зокрема, підтримали законопроект Ірина Борзова від "Слуги народу", Лариса Білозір, Геннадій Вацак та Микола Кучер із групи "За майбутнє".

Натомість в унісон із "ОПзЖ", "Батьківщиною" та так званою "групою Коломойського" у провладній фракції утримались "слуги народу" Анатолій Драбовський та Максим Пашковський, проти проголосував Олег Мейдич із "Батьківщини", взагалі не брав участі в голосуванні Петро Юрчишин.   

Законопроект №2571-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності», зокрема, передбачає, що колишні власники банків, інтереси яких були порушені через виведення фінансової установи з ринку, можуть отримати відшкодування збитку лише у грошовій формі. Але визнання незаконним рішення про виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування. Тобто, фактично, колишнім власникам жодним чином не вдасться повернути собі банки.

Хоча законопроект і називають "антиколомойським", автори у пояснювальній записці пишуть, що стосується він не лише націоналізованого "ПриватБанку", а й понад сотні інших банків, які були виведені з ринку із 2014 року.

"Деякі банки, використовуючи недосконалу судову систему, намагаються знову повернутися на ринок, що створює системні ризики для фінансової стабільності", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.