Помер відомий вінницький імунолог професор Борис Пухлик

Новини Вінниці / Помер відомий вінницький імунолог професор Борис Пухлик

На 78-му році житті 22 липня після тяжкої хвороби помер український вчений у галузі алергології, імунології, фтизіатрії, доктор меднаук, професор Борис Пухлик. Вінничанин був одним з провідних фахівців в області імунології, лауреатом державної премії в галузі науки і техніки.

Народився Борис Михайлович 11 травня 1945 року у м. Свердловськ (нині Довжанськ) Луганської області. У 1969 році закінчив Вінницький медінституті ім. М.І. Пирогова (педіатричний факультет).

Після закінчення інституту працював на посаді старшого лікаря протитуберкульозного санаторію та педіатра дільничної лікарні. У 1976 році переведений на роботу до Вінницького обласного відділу охорони здоров’я.  Асистент кафедри фтизіатрії Вінницького медичного інститут ім. М.І. Пирогова (1977 рік). Захистив кандидатську дисертацію з фтизіатрії під керівництвом професора Березовського Бориса Абрамовича. У 1980-1981 роках керував одним з найбільших клініко-епідеміологічних досліджень у галузі алергології у Вінницькій області. У 1985 році захистив докторську дисертацію. Тема дисертаційної роботи: «Алергічні захворювання у хворих на туберкульоз».

Б.Пухлик - ініціатор створення першої в Україні імунологічної лабораторії на базі Вінницької обласної дитячої лікарні (1988 рік). У 1990-1991 роках Борис Михайлович розпочинає друге клініко-епідеміологічне дослідження у галузі алергології у Вінницькій області. З 1991 року – завідувач кафедрою фтизіатрії Вінницького медичного інституту ім. М.І. Пирогова. 

Разом з професором Б.Коганом створює лабораторію екологічної імунології та алергології при Центральній науково-дослідній лабораторії Вінницького медичного інституту ім. М.І. Пирогова та імунологічний центр з алерго-імунологічною лабораторією на базі Вінницького обласного протитуберкульозного диспансеру. На базі імунологічного центру до 1993 року було обстежено та проліковано біля 16000 постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС.

У 1993 році він заснував підприємство «Імунолог», і колектив на чолі з Борисом Михайловичем створив понад 200 найменувань діагностичних і лікувальних алергенів, які впродовж багатьох років зарекомендували себе як надійні та ефективні лікарські засоби. Щорічно за допомогою цих алергенів обстежується і лікується понад 200 тис. мешканців України.

У складі колективу, стає Лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки за роботу «Технології діагностики і лікування алергічних захворювань органів дихання із застосуванням вітчизняних препаратів алергенів» (2012 рік).

У 1997 році Борис Михайлович ініціює створення Асоціації алергологів України з метою захисту інтересів, максимальної реалізації творчого потенціалу і соціально-правового захисту спеціалістів, зайнятих у галузі алергології. Обраний президентом Асоціації алергологів України. 

 У 2013 році заснував приватний алерго-імунологічний центр «Клініка професора Пухлика», який надає медичну допомогу пацієнтам алергологічного та імунологічного профілю. 

Професор Борис Михайлович Пухлик є автором понад 350 наукових праць, зокрема 16 монографій, понад 30 патентів на винаходи, більш ніж 20 методичних рекомендацій, підручників та посібників. Учнями Бориса Михайловича є 1 доктор і 19 кандидатів наук.