Попри зростання ціни на Вінниччині утворився ажіотажний попит на дрова

Новини Вінниці / Попри зростання ціни на Вінниччині утворився ажіотажний попит на дрова

На фоні зростання відпускних цін на газ та запевнень, що «населення не постраждає», на Вінниччині виник ажіотажний попит на дрова. Вартість товару росла на 20-30%, але людей більше лякає дефіцит.

За інформацією з власних джерел, людям важче купити дрова, хоча вони є в наявність, через те, що підприємства Держлісу переважно реалізують продукцію через аукціони, а комунальний Держагроліс не здатний забезпечити попит.

В коментарі «Укрінформу» заступник начальника Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства (ВОУЛМГ) Андрій Колчанов підтвердив існування ажіотажу у порівнянні з минулим роком.

«Хоча енергоринок області (а це населення, і фонди ОДА, заклади освіти і охорони здоров'я, інші установи соціальної сфери, різні організації) – це наш пріоритет. І держлісгоспи у межах 70% заготовленої дров'яної маси відправляють саме на його потреби, щоб забезпечити місцевих споживачів. Якщо на енергоринок нашої області у 2020 році ми поставили 127,5 тис. кубометрів дров, то у цьому році – вже 141 тисяч. Зокрема, населенню торік поставили 63,5 тис. кубометрів, а в цьому році – вже 83 тис. кубометрів», - повідомив Колчанов.

За його словами, торік навіть були проблеми з реалізацією дров. Нині ж ситуацію підігріває невизначеність з ціною на газ та іншими видами палива. Тому якщо раніше сім'я купувала на зиму одну машину дров, тепер замовляє удвічі-втричі більше. До того ж зниження температури відбулося значно раніше, ніж минулого року.  

«Також треба зважати на те, що з кожним роком усе більше людей переходять саме на опалення дровами. Вони встановлюють у своїх домівках піролізні котли. Те саме роблять і бюджетні установи. Тому цілком зрозуміло, що потреба у дровах зростає, а обсяги заготівлі ті ж, або навіть дещо менші», - пояснив посадовець.

За його словами, наразі на Вінниччині ціни на дрова коливаються у середньому від 650 за кубічний метр м'яколистяних (липа, вільха) і хвойних порід до 950 грн за кубічний метр твердолистяних(граб, дуб, клен і ясен), з кращою тепловіддачею. Йдеться про дров'яну деревину непромислового призначення – поліна, завдовжки 1-1,9 м. Колчанов додав, що проти торішнього ціни на дрова в середньому зросли на 20-30%, «тому що і складові виробництва здорожчали».

Свою роль відіграють також аукціони, на які виставляють дров'яну деревину для компаній, що використовують їх як сировину для виробництва. Підприємства деревообробної галузі стимулюють підвищення вартості та забирають значну частку дров.

«Вся деревина, яка йде на реалізацію, виставляється на аукціонні торги. У тому числі й дров'яна. Є ряд компаній, які потребують такої деревини для свого виробництва. Ми мусимо забезпечувати. Наприклад, для виготовлення МДФ-плит. Інші компанії закупляють деревину, колють її і потім реалізують уже нарубані дрова. А ще ж є компанії, які виготовляють деревне вугілля, продукт популярний, причому, не лише на внутрішньому ринку. Ці компанії виходять на аукціони і між собою конкурують за сировину. Тому ціна на дров'яну деревину змінюється практично щотижня», - пояснив заступник начальника управління.

Окрім місцевих виробників, на вінницьку дров'яну деревину поклали око потужні компанії з інших регіонів. Симбіоз усіх чинників разом з ажіотажем спровокував появу черг у держлісгоспах. Замовлення «задовольняють» через кілька тижнів.

Макс Мельник

13 жовтня, 2021