Повідомлення про розбіжності всередині Кремля підривають стабільність режиму Путіна, - ISW

Новини Вінниці / Повідомлення про розбіжності всередині Кремля підривають стабільність режиму Путіна, - ISW

Інформація про розбіжності всередині Кремля, яку оприлюднили західні ЗМІ, стрімко розповсюджується в РФ, підриваючи видимість стабільності режиму російського президента Володимира Путіна.

Про це повідомляє  Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначили, що чутки про протистояння у найближчому оточенні диктатора «підірвали враження сили та контролю», які Путін намагався зобразити протягом понад 20 років свого правління.

«Деякі російські мілітаріблогери після різкої критики глави Чечні Рамзана Кадирова та керівника ПВК «Вагнера» Євгенія Пригожина у сторону російського вищого військового командування почали припускати, що в Кремлі є дві «фракції», - вказали в ISW.

Фахівці розповіли, що Кадиров і Пригожин є частиною «фракції», яка прагне продовжувати війну та досягати своїх ідеологічних цілей незалежно від ціни. До речі, союз цих двох осіб, на думку українських експертів, є ситуативним.  

Водночас опозиційна до них «фракція» складається з урядовців, які хочуть вести переговори із Заходом, щоб зберегти свої активи та резиденції, але надто бояться прямого протистояння з Путіним.

Розбіжності у Кремлі негативно відображаються на іміджі Путіна. В Інституті вивчення війни пояснили, що презентація фундаментальних розбіжностей у найближчому оточенні Путіна та виклики його рішенням, навіть якщо вони тихі, можуть зобразити диктатора слабким.

«Правдивість чи хибність цієї презентації менш важлива, ніж її введення в аудиторію, на яку Путін найбільше покладається для подальшої підтримки у своїй війні», - додали аналітики.

Додамо, до відвертої критики Міноборони, за що у РФ кримінальна відповідальність, слід «доєднати» нагородження Кадирова – людини навіть без вищої військової освіти - званням генерал-полковника. Це плювок в обличчя російським військовим. Український журналіст Роман Цимбалюк написав, що нібито Путін пообіцяв посаду у Генштабі генерал-полковнику Лапіну, якого нещадно критикували Кадиров з Пригожиним. Але за певних умов, зокрема ефективної оборони окупованої Луганщини. У Кремлі сподіваються, що такі обіцянки дещо згладять образи.

Нагадаємо, газета The Washington Post 7 жовтня випустила матеріал про те, що член найближчого оточення Путіна прямо критикував «значні військові недоліки» президента РФ під час війни в Україні. Прізвище росіянина не назвали.

Водночас інші західні та пов'язані з Кремлем офіційні особи відзначили зростання критики щодо неправильного ведення Путіним бойових дій та мобілізації.

Олег Верлан

8 жовтня, 2022