Повідомили про підозру міському голові Тульчина Весняному: громада не отримала 3 млн гривень на оренді землі непрацюючого цукрозаводу

Новини Вінниці / Повідомили про підозру міському голові Тульчина Весняному: громада не отримала 3 млн гривень на оренді землі непрацюючого цукрозаводу

Силовики викрила на корупції мера Тульчина Валерія Весняного. Його підозрюють у махінаціях у земельній сфері на майже 3 млн гривень. Він одноосібно визначив розмір орендної плати для непрацюючого Кирнасівського цукрозаводу.

Про це повідомляють пресслужби ДБР, Вінницької обласної прокуратури та Управління СБ України у Вінницькій області.

Досудовим розслідуванням установлено, що восени 2021 року міський голова без відповідних правовстановлювальних документів та за відсутності правових підстав надав в оренду місцевому товариству з обмеженою відповідальністю земельну ділянку комунальної власності загальною площею понад 68 га для здійснення підприємницької діяльності. 

«Мер, замість проведення аукціону, одноосібно підписав угоду з директором ТОВ без розгляду питання постійною комісією з земельних відносин та без відповідного рішення сесії міської ради», - йдеться у повідомлені прокуратури.

За даними слідства, як повідомляють у СБУ, посадовець зловживав службовим становищем, передав у користування сотні гектарів сільськогосподарських угідь за значно зниженою орендною ставкою. Без проведення земельного аукціону та засідань сесій міської ради.

У ДБР детальніше описують ситуацію. Так, у вересня 2021 року між міською радою та одним з цукрових заводів було укладено договір про сплату оренди за користування комунальними землями. Це майже 70 га площі у Вінницькій області, на яких розгорнуті потужності підприємства. Відповідно до законодавства, орендар має сплатити 3% від нормативної вартості земель.

Проте, Тульчинська міська рада подібну оцінку земельної ділянки не проводила. Натомість міський голова одноосібно, без відповідного рішення виконавчого комітету та розгляду проєкту угоди земельною комісією, підписав документи, в яких оцінка вказаної землі становила менш як 2 млн грн, а сплата за користування, відповідно, становила всього 50 тис. грн.

На території Тульчинської громади розташовано Кирнасівський цукрозавод, який багато років не працює. Ба більше, там вже відсутнє обладнання для виробництва цукру.

«Ділянка належить до категорії земель промисловості, проте для зменшення орендної плати в угоді вона була відображена як землі сільськогосподарського призначення», - вказують у ДБР.

У червні 2022 року Вінницький науково-дослідний проєктний інститут землеустрою визначив, що нормативна оцінка цієї ділянки більша за встановлену у договорі в 51 раз. Таким чином, підприємство не доплатило в держбюджет 2 млн 803 тис. грн.

У Бюро наголошують, що міський голова достеменно знав про порушення земельного законодавства при укладенні відповідного договору та відсутності проведення належної оцінки земель комунальної власності. Крім того, за даними слідства, посадовець надавав підлеглим усні вказівки щодо підготовлення проєкту відповідного договору та наказував не виносити це питання на розгляд постійних комісій.

На підставі зібраних доказів меру міста повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання щодо відсторонення посадовця від виконання обов’язків та обрання йому міри запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Комплексні заходи з викриття оборудки проводили співробітники СБУ у Вінницькій області спільно із ДБР за процесуального керівництва обласної прокуратури.