Повідомили про підозру вінницьким медикам, які штампували фіктивні сертифікати про вакцинацію від COVID-19

Новини Вінниці / Повідомили про підозру вінницьким медикам, які штампували фіктивні сертифікати про вакцинацію від COVID-19

За процесуального керівництва Вінницької окружної прокуратури викрито та повідомлено про підозру лікарці загальної практики одного з медичних закладів Вінницької області, а також її спільнику – медичному працівнику закладу охорони здоров'я обласного центру, у внесенні недостовірних відомостей до медичної інформаційної системи про вакцинацію осіб від COVID-19.

Нагадаємо, на початку грудня у Вінниці викрили чергову групу лікарів, які фальсифікували COVID-сертифікати. Група вінницьких лікарів організована видачу без вакцинації «справжніх» сертифікатів, які б відображалися у застосунку «Дія». Схема працювала як годинник. Втім силовики вийшли на організатора, замовили в нього «послугу», а потім накрили його з колегою.

Як раніше писав NaПарижі з власних джерел, частину сертифікатів чоловік оформлював сам, але левову частку – його колега з Гнівані. Також користувався організатор, який, до речі, влаштовувався на роботу у обласний медзаклад, і послугами інших медиків. Затримали його у мікрорайоні «Поділля», неподалік нового місця роботи.

За інформацією пресслужби Вінницької обласної прокуратури, наразі слідство має достатньо доказів того, що медичні працівники за грошову винагороду організували схему внесення до медичної інформаційної системи відомостей про нібито проходження громадянами вакцинації від коронавірусної хвороби для подальшого генерування у застосунку «ДІЯ» електронного сертифікату про вакцинацію. Вартість COVІD-сертифікату становила 2500 грн.

За місцем роботи та проживання підозрюваних проведено санкціоновані обшуки, під час яких вилучено мобільні телефони, COVID-сертифікати на різних осіб, а також списки громадян, які ймовірно зверталися з метою отримання підроблених свідоцтв про вакцинацію.

Лікарці інкриміновано несанкціоновану зміну інформації, яка обробляється в автоматизованих системах, вчинена особою, яка має право доступу до неї (ч. 1 ст. 362 КК України), а її спільнику – пособництво в несанкціонованій зміні інформації, що обробляється у автоматизованих системах, вчинена особою, яка має право доступу до неї (ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 362 КК України).

Макс Мельник

29 грудня, 2021