Пральні та сушильні машини отримали Центри розміщення переселенців Вінниччини

Новини Вінниці / Пральні та сушильні машини отримали Центри розміщення переселенців Вінниччини

Представництво Міжнародної організації з міграції в Україні передало 40 пральних та 40 сушильних машин для центрів розміщення й обслуговування внутрішньо переміщених осіб громад Вінницької області.

Про це повідомляють у Вінницькій облраді.

Голова облради Вячеслав Соколовий та координаторка Вінницького офісу Міжнародної організації з міграції (МОМ) Юлія Сибірянська 3 червня вручили пральні та сушильні машини представникам територіальних громад області та керівникам комунальних освітніх закладів, де проживають вимушені переселенці.

Участь у заході взяли заступник голови обласної Ради Ігор Івасюк, заступниця мера Вінниці Галина Якубович, начальник управління спільної комунальної власності Вінницької області Сергій Кушнір, керівники комунальних закладів та голови територіальних громад.

«Саме так я можу назвати сьогодні представників Міжнародної організації з міграції, які швидко відгукнулися на наше прохання про допомогу нашим співвітчизникам, які через напад росії змушені були покинути свої домівки та приїхати на Вінниччину. Саме так я можу назвати голів громад, старост в громадах, волонтерів, депутатів – всіх, хто прихистив переселенців та допомагає їм відчути себе на Вінниччині не гостями, а рідними людьми, – говорить Вячеслав Соколовий. – Реалії повномасштабної війни – дуже важкі. Власні ресурси в громадах не безмежні. І підтримка наших добрих партнерів – вкрай необхідна».

Координаторка Вінницького офісу Міжнародної організації з міграції (МОМ) Юлія Сибірянська каже, що з початку воєнних дій в Україні організація переорієнтувала профіль допомоги й наразі гуманітарна підтримка надається внутрішньо переміщеним особам у західній, східній та центральній областях України.

«Це проєкт, який фінансується USAID, – розподіл критично необхідної підтримки для внутрішньо переміщених осіб. Він спрямований на задоволення базових потреб серед найбільш вразливих верст ВПО – створення більш комфортних умов для проживання. Це постачання 40 пральних та 40 сушильних машин для центрів розміщення внутрішньо переміщених громадян у місті Вінниці та у громадах Вінницької області. Це лише перша партія, і в перспективі очікуються нові постачання, – каже пані Юлія. – Така допомога – один з напрямів роботи нашої організації. Надалі будемо розширювати допомогу громадам Вінницької області та внутрішньо переміщеним особам, які тут проживають».

Заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович зазначила, що коли вони почали працювати з Міжнародною організацією з міграції, було зрозуміло, що це – дієва допомога.

«Ми розуміємо, що не можемо замінити переселенцям їхні домівки, але маємо зробити усе, щоб їм у наших громадах було так само тепло і комфортно як там, де вони проживали. Сьогодні завдання місцевої влади – допомогти. І ми це робимо. Ми дякуємо тим міжнародним організаціям, які поруч з нами. І будемо робити усе для того, щоб їм також надавати усю потрібну інформацію, аби вони могли оперативно діяти. Адже це дуже важливо, коли є оперативність і допомога людям надається у той момент, коли їм це необхідно», - підкреслила посадовиця.

За словами В.Соколового, на Вінниччині із 24 лютого перебуває 171 407 внутрішньо переміщених осіб. Із них 1444 – маломобільні, 51 703 – дитини. І їх потрібно забезпечити продуктами, житлом, засобами гігієни, а також створити максимально можливі зручні умови, зокрема – дати речі для нормального побуту. Реалії повномасштабної війни – дуже важкі. Власні ресурси в громадах не безмежні. Тож підтримка партнерів – вкрай необхідна для Вінниччини.

«Дякуємо нашим міжнародним партнерам за допомогу. Сьогодні Міжнародна організація з міграції передає нашим громадам для забезпечення потреб центрів з приймання внутрішньо переміщених осіб пральні та сушильні машини. Усі, хто заявили потребу від громад, отримали таку допомогу, – каже Вячеслав Соколовий. – Із Міжнародною організацією з міграції Вінниччина працює і в інших напрямах. Зокрема, це в перспективі реконструкція і ремонти таких центрів приймання ВПО. Цей проєкт дуже важливий. Адже розуміємо, що попереду зима і в проєкті робиться акцент на тепло- і водопостачання. Звісно, громади в цьому напрямку теж працюють, а наші міжнародні партнери допомагають їм виходити на якісні стандарти життя. Тож ми дякуємо й організації, і донорам, і усім тим, хто допомагає Україні в такий час».