Працював на російську розвідку: до суду передали справу затриманого жмеринського пенсіонера

Новини Вінниці / Працював на російську розвідку: до суду передали справу затриманого жмеринського пенсіонера

До суду скеровано обвинувальний акт стосовно жителя Жмеринки, громадянина України, який був агентом ГРУ ГШ МО РФ. Чоловіка обвинувачується у держзраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Як повідомляють у пресслужбах УСБУ та Вінницької обласної прокуратури, затримали фігуранта у листопаді минулого року, під час виконання чергового завдання від російських кураторів, поблизу одного з об’єктів критичної інфраструктури

Зловмисник приховано збирав та передав агресору точні координати стратегічно важливих об’єктів критичної інфраструктури та споруд системи життєзабезпечення, звітував про місця дислокації та переміщення Сил оборони.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ворожим агентом виявився колишній радянський військовий, який на початку 90-х звільнився з армії. Після цього проживав на Вінниччині і вже тоді був завербований представниками російської воєнної розвідки, які після розпаду СРСР перевели його в «режим очікування».

На початку повномасштабного вторгнення на нього вийшов кадровий співробітник російського ГРУ і запросив «допомогу» у проведенні розвідувально-підривної діяльності проти України. Зрадник погодився на «пропозицію» за грошову винагороду, після чого отримав ворожі завдання.

За даними слідства, обвинувачений умисно і добровільно погодився виконувати завдання спецслужб РФ зі збирання та передачі їм інформації щодо дислокації, чисельності, озброєння, маршрутів пересування сил та засобів Збройних сил України, а також відомостей про об’єкти критичної та цивільної інфраструктури м. Жмеринки. 

Надалі жмеринчанин передавав дані про місця розташування органів влади, закладів охорони здоров’я, об’єктів зв’язку та енергетики, залізничного сполучення з фотодоказами та геомітками. 

Таким чином, громадянин умисно вчинив діяння на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній безпеці України – перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, надання іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинені в умовах воєнного стану.

Санкція статті передбачає п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі з конфіскацію майна.

Макс Мельник

9 січня, 2023