«Проєкт «Ниви» вчергове під загрозою закриття: вінницькому клубу поставили умови для фінансування

Новини Вінниці / «Проєкт «Ниви» вчергове під загрозою закриття: вінницькому клубу поставили умови для фінансування

Щороку саме лояльне ставлення до професійного клубу «Нива» з боку Вінницької облдержадміністрації та міськради допомагало йому функціонувати. Зі зміною керівництва ОДА позиція влади менш сприятлива. На прохання клубу про фінансову допомогу обласні та міські очільники заявляють, що час шукати інший механізм спонсорства, аніж «благодійність».

Щороку саме лояльне ставлення до професійного клубу «Нива» з боку Вінницької облдержадміністрації та міськради допомагало йому функціонувати. Зі зміною керівництва ОДА позиція влади менш сприятлива. На прохання клубу про фінансову допомогу обласні та міські очільники заявляють, що час шукати інший механізм спонсорства, аніж «благодійність».

Клубна пресслужба розповсюдила доволі неоднозначний матеріал щодо ситуації в «Ниві». Зазначається, що протягом 3 останніх років Вінницька ОДА та обласна рада (при  губернаторі В. Коровії, - прим. ред.) активно підтримували команду майстрів Вінниччини.

«Фактично система, запропонована керівництвом облдержадміністрації, дала можливість існувати професійному футболу у регіоні. І збірні області, які формувала Вінницька обласна федерація футболу,  забезпечили певний фундамент та поштовх для розвитку спорту № 1 у Вінницькій області», - вказують у клубі, нагадуючи на успіхи молодіжного колективу та залучення місцевих виконавців до команди майстрів.

«Ми розраховуємо на серйозну підтримку з боку Вінницької ОДА і обласної ради. Без цього в нинішніх умовах клуб не може існувати. І тоді наші напрацювання щодо розвитку дитячо-юнацького футболу, перспективи розвитку молодих вінницьких футболістів можуть бути втрачені, а весь проект ФК «Нива» – закритий», – сказав президент ФК «Нива» Вадим Кудіяров.

Його підтримав голова обласної федерації футболу Ігор Гатауллін. Морально. У «Ниві» зазначають, заступник голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна і начальник спортуправління ОДА Сергій Чернявський відмовилися коментувати ситуацію. Проте ситуацію докладно прокоментував голова бюджетної комісії Вінницької облради Геннадій Мазур.

«У нас є лист-звернення щодо фінансової підтримки «Ниви» до Вінницької ОДА та Вінницької облради. На бюджетній комісії ми розглядали це питання та ухвалили рішення, щоб головний розпорядник коштів (управління з фізичної культури та спорту Вінницької ОДА) підтримав «Ниву» із коштів, що передбачаються на проведення спортивних заходів. Зокрема, через федерацію футболу області надати фінансову підтримку в межах 1 млн. грн. на утримання ФК «Нива», - зазначив Г. Мазур.

Звісно, що цієї суми на рік не вистачає… Потрібно щонайменше 4-5 мільйонів. Проте обласний бюджет на 2020 рік значно менший, ніж у попередні роки.

Але, у Геннадія Мазура є умови для фінансування. ФК «Нива» має зробити відповідну фінансову заявку, створити кошторис витрат, які йому потрібні: харчування, проживання, відрядження, спортивну форму. Причому – помісячно. Тобто відзвітовувати за кожну витрачену копійку. Крім того, головний фінансист облради пропонує створити комунальний заклад, засновником якого має бути Вінницька міська рада, аби не фінансувати приватне підприємство – футбольний клуб.

«Тоді в подальшому обласний бюджет й надалі здійснюватиме більш ефективну підтримку ФК «Нива». Тобто команду має підтримати й Вінницька міська рада. Це дуже важливо», – підкреслив Геннадій Мазур.

У мерії поки не можуть дати таких «гарантій». Голова  спорткомітету Вінницької міськради Сергій Краєвський запевнив, що професійний клуб матиме підтримку з міського бюджету, але конкретні цифри ще уточнюються.

Зважаючи на таку ситуацію, можливо, все ж таки варто шукати приватного інвестора та погоджуватися на його умови, адже у нинішні часи, коли обласний бюджет «зменшено», а міський не може розраховувати на субвенції від держави на низку соціальних проєктів, витягувати приватний клуб є розкішшю…

Макс Мельник

27 грудня, 2019