Промені світла на підтримку культури: як Вінниця долучилась до всеукраїнської акції #стопкультурнийкарантин (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Промені світла на підтримку культури: як Вінниця долучилась до всеукраїнської акції #стопкультурнийкарантин (ФОТО, ВІДЕО)

Спрямовані в небо промені світла 12 травня о 22.00 засяяли на знакових локаціях більше, ніж 20 українських міст, зокрема у Вінниці та Тульчині. Під гаслом: «Якщо нас не чують, то нас побачать!» - всеукраїнська акція #стопкультурнийкарантин об’єднала артистів і організаторів заходів, акторів і музикантів, балетмейстерів і власників кінотеатрів та івент-агенцій, технічний персонал світла, звуку та сцени, декораторів, діджеїв, журналістів, фотографів, піарників, маркетологів та квиткових операторів – усіх, хто працює у сфері культури, котра чи не найбільше з усіх інших постраждала через карантин в Україні.

Спрямовані в небо промені світла 12 травня о 22.00 засяяли на знакових локаціях більше, ніж 20 українських міст, зокрема у Вінниці та Тульчині. Під гаслом: «Якщо нас не чують, то нас побачать!» - всеукраїнська акція #стопкультурнийкарантин об’єднала артистів і організаторів заходів, акторів і музикантів, балетмейстерів і власників кінотеатрів та івент-агенцій, технічний персонал світла, звуку та сцени, декораторів, діджеїв, журналістів, фотографів, піарників, маркетологів та квиткових операторів – усіх, хто працює у сфері культури, котра чи не найбільше з усіх інших постраждала через карантин в Україні.

«Акція #стопкультурнийкарантин покликана привернути увагу уряду до факту існування культурної індустрії в Україні і почати діалог з її представниками щодо можливого сценарію виходу з карантину, - одразу окреслили головну мету організатори, - Коли уряди інших країн рятують свої економіки шляхом підтримки населення та бізнесу, планують поетапні виходи з карантину та прогнозують ймовірні сценарії для індустрій, український уряд ще тільки розробляє програми подолання кризи. Сфера креативних індустрій та видовищних заходів знаходиться у забутті. Нас ніби не існує. Ресторанам дозволили літні майданчики та їжу на виніс, перукарням - попередній запис та чіткі вимоги соціальної дистанції, навіть для торгівельно-розважальних центрів - обмеження щодо кількості відвідувачів.

План майже готовий для всіх галузей, окрім індустрії культури та видовищ. Схоже, нас немає в сценарії уряду. В уряду не існує сценарію для нас, для понад 250 000 осіб - у нашій галузі сотні спеціалізацій та професій, без яких годі уявити сучасне культурне життя країни сьогодні. Побачте нас! Почуйте нас! Дайте нам можливість працювати, поговоріть з нами, як нам спільно розробити план виходу з карантину та відродити багатогранну культурну сферу України».

У Вінниці акція #стопкультурнийкарантин за ініціативи організаторів ключових фестивалів Вінниччини та підприємців культури відбулась на площі Незалежності – перед Вінницькою міською радою.

«Ми зорганізувалися усього за півгодини. Ввечері у понеділок у соцмережах побачили інформацію про акцію, яку започаткувала команда Kyiv Music Days, і одразу зрозуміли, що неодмінно маємо її провести у Вінниці, яка завжди позиціонувалась, як місто, що дбає про культуру, - розповідає директор найстарішого джазового фестивалю незалежної України VINNYTSIA JAZZFEST та головний режисер міжнародного оперного open air фестивалю OPERAFEST TULCHYN Павло Третьяков, - Окрім команд і партнерів наших фестивалів, одразу підтримали ідею гурт «ТІК», концертна агенція Олега Збаращука – компанія «ВІННИЦЯКОНЦЕРТ» та головний квитковий оператор міста - «Афіша Вінниці». Світлове обладнання – 8 гармат – надали власник магазину музичних інструментів «Метроном» Юрій Грицюк і Міський палац мистецтв «Зоря», що є організатором міжнародного фестивалю «ВІННИЦіЯнський кінофестиваль» та багатьох інших відомих культурних проектів у місті. А як тільки ми опублікували інформацію про проведення акції у Вінниці, сотнями репостів, лайків, коментарів та приватних повідомлень нас підтримали й інші культурні діячі Вінниці і всі вінничани, які розуміють, наскільки важливою є культура, яка вкотре довела, що об’єднує людей краще за будь-що».

Всеукраїнська акція #стопкультурнийкарантин викликала потужний резонанс в Україні та за її межами. Попри пізній час, лише за перші дві години трансляцію акції у Facebook подивились понад 100 тисяч людей.

А свою підтримку культурним діячам Вінниці висловив і вінницький міський голова Сергій Моргунов.

«Це важливо, коли міський голова розуміє роль ринку культурних послуг у розвитку, зокрема, туристичної галузі міста, - зазначає директорка Українського центру культурних досліджень, продюсерка міжнародних фестивалів OPERAFEST TULCHYN, VINNYTSIA JAZZFEST, Contemporary music days in Vinnytsia, заслужена артистка України Ірина Френкель. – Саме з початку пандемії всі максимально відчули цінність культури. Що б ми робили під час карантину, якби у нас не було культури: книг, фільмів, музичних кліпів, онлайн-концертів?! Наявність культури відрізняє світ людей від світу тварин. Культура об'єднує і формує цінності. Креативні індустрії, фестивалі, концерти, свята дарують нам позитивні емоції і наповнюють життя змістом. І весь культурний продукт виробляється підприємцями у сфері культури. 

Уряди європейських країн однаково опікуються офіційною та неофіційною культурою. В Україні ж уряд пишається тим, що культурні установи продовжують онлайн працювати, отримуючи 2/3 від посадового окладу (порахуємо від середньої ставки, яка часто менша, ніж прожитковий мінімум). Водночас підприємці сфери культури, які формують більше, ніж 72% креативного ринку країни і роблять внесок 4,6% у ВВП країни (у порівнянні з будівництвом 3,8%) наразі взагалі не розуміють алгоритмів виходу з карантину, тому що цей сегмент відсутній у планах уряду. Вони не мають фінансової підтримки, як і всі інші представники малого і середнього бізнесу. Лише з однією різницею: відсутність розуміння, коли взагалі запрацює найбільш вразлива сфера. А це понад чверть мільйона робочих місць!

Станом на зараз відсутні зрозумілі алгоритми виходу з карантину культурних установ бюджетної сфери, незрозуміла доля фестивального сегменту, роботи концертно-видовищних закладів. В той же час у країнах ЄС, наприклад, чітко розроблені санітарні вимоги для роботи оркестрів та інших творчих колективів. Ми теж можемо використовувати цей досвід, адже у країнах Європи над цим працюють не лише фахівці культурного сектору, а й інфекціоністи.

За рішеннями федеральних урядів вже на початку червня потихеньку будуть починати працювати концертні зали – наразі допрацьовуються алгоритми. Культура не є люксовим товаром. Це наше повсякденне життя, тому сьогоднішня акція, що має на меті привернути увагу до найбільш вразливого сектору – галузі культури – це перший крок культурних операторів України, які створюють духовні змісти нашого суспільства. Сьогодні нас побачили, далі чекаємо - що нарешті почують».

Фото Дмитра Данкевича.

Новини Вінниці / Промені світла на підтримку культури: як Вінниця долучилась до всеукраїнської акції #стопкультурнийкарантин (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Промені світла на підтримку культури: як Вінниця долучилась до всеукраїнської акції #стопкультурнийкарантин (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Промені світла на підтримку культури: як Вінниця долучилась до всеукраїнської акції #стопкультурнийкарантин (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Промені світла на підтримку культури: як Вінниця долучилась до всеукраїнської акції #стопкультурнийкарантин (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Промені світла на підтримку культури: як Вінниця долучилась до всеукраїнської акції #стопкультурнийкарантин (ФОТО, ВІДЕО)
Ірина Заіковата

13 травня, 2020