Прориви ЗСУ по двох напрямках на сході у Росії намагаються затьмарити «референдумами»

Новини Вінниці / Прориви ЗСУ по двох напрямках на сході у Росії намагаються затьмарити «референдумами»

Американські, українські та російські джерела повідомляють про прорив ЗСУ на північ від Лиману Донецької області як даність. Поки приспішники Путіна займали інформаційний простір «референдумами», українські військові крок за кроком наближали звільнення Донбасу.

За на даними американського Інституту вивчення війни (ISW), українські війська проводять операції зі зміцнення своїх позицій на східному березі річки Оскіл на північ від Куп’янська (деокуповано Куп’янськ-Вузловий, що був важливим логістичним вузлом для РФ) у Харківській області.

Аналітики припускають, що ЗСУ продовжують наступ у бік Тавільжанки (приблизно 18 км на північний схід від Куп’янська-Вузлового на східному березі річки Оскіл) і закріпили позиції на північний захід від населеного пункту. Також ЗСУ продовжують наступ на північний захід від Лиману, звільнивши села Рідкодуб, Катеринівку, Нове.

Вогонь української артилерії успішно перекриває останній матеріально-технічний шлях військ РФ до Лиману, що пролягає через Сватове-Макіївка-Терни на північ від населеного пункту, тож наші захисники близькі до того, щоб оточити росіян біля Лиману.

Журналіст Юрій Бутусов зазначив, що на Осколі прорвано фронт 20-ї загальновійськової армії ЗС РФ.

«Російське угруповання в Лимані потрапило до оперативного оточення. Вихід наших військ на Невське та Терни означатиме перекриття останніх шляхів постачання, запечатування «котла» та повний розгром лимансько-ямпільського угруповання», - написав він.

На його думку, російське командування, вочевидь, розуміє загрозу, проте продовжує утримувати Лиман та Ямпіль. Оскільки конфігурація фронту противника вкрай невигідна для оборони, довго тримати такий фронт, як вважає Бутусов, противник зможе.

«Разом з тим не можна недооцінювати противника, керованість угруповання зберігається, ворог, як і раніше, перевершує нас у важких озброєннях та боєприпасах. Бої йдуть тяжкі», - пояснив журналіст.

Він додав, що росіяни перекидають усі можливі підкріплення звідки тільки можливо – наприклад, там уже захоплено документи військовослужбовців зі складу 201 військової бази у Таджикистані, різних регіональних та національних підрозділів, низку батальйонів БАРС. Маршові поповнення мобілізованих спрямовані для поповнення 144-ї та 3-ї мотострілкових дивізій у цьому районі. Також тут застосовуються 61 бригада морської піхоти, частини ВДВ.

Окрім цього, ЗСУ вийшли вже до Кремінної, і після поразки лимансько-ямпільського угруповання, ворогові доведеться бігти далеко, до траси Р66 Сватово-Кременна.

«На карті немає північної ділянки фронту. А там наші війська також перейшли Оскол, і поступово просуваються вперед північніше Сватового. Бої за Сватове та бої за Кремінну виглядають неминучою та недалекою перспективою», - пояснив переспективи звільнення Луганщини Ю.Бутусов.

Олег Верлан

28 вересня, 2022