«Прийшов по-англійськи»: деталі несподіваного візиту Джонсона до Києва

Новини Вінниці / «Прийшов по-англійськи»: деталі несподіваного візиту Джонсона до Києва

Кажуть «пішов по-англійськи», а от Борис Джонсон приходить «без попередження». Вже вдруге за час війни, прем’єр Великої Британії завітав до Києва без анонсування візиту. На зустрічі з Володимиром Зеленським обговорювалось постачання важкого озброєння та систем ППО, економічну підтримку України, посилення санкційного тиску на РФ, а також гарантії безпеки.

Нагадаємо, лише вчора Київ відвідували лідери Німеччини, Франції, Італії та Румунії.

«Головне сьогодні – забезпечити також протиповітряну оборону для України. Почали рухатися в цьому напрямку. Російські ракети залишаються загрозою для наших людей, для всієї території України. Абсолютна більшість російських ракетних ударів ведеться російською армією по звичайних людях, по цивільній інфраструктурі – житлових будинках, школах, лікарнях, університетах, транспорту. Очевидно, що це має бути одним із першочергових завдань для всіх нас, для наших партнерів – допомогти в захисті від російських ракет. Це буде гарантією життя для людей на більшості нашої території, – заявив у підсумку зустрічі президент України.

За його словами, під час перемовин говорили про третю зустріч у форматі «Рамштайн», де Велика Британія сприяла інтересам України. Йшла мова також про фінансову та економічну підтримку.

«Це не тільки фінанси, у нас також дефіцит пального через бомбардування нашого нафтопереробного заводу, наших резервів Російською Федерацією. Також проговорили складне питання – це забезпечення підготовки до опалювального сезону. Я вдячний Борису за готовність допомагати нашій державі», – сказав Зеленський.

Сторони також продовжили опрацювання гарантій безпеки для України, які можуть дати стабільність не тільки нашій державі, а й Європі та світу.

Зі свого боку Борис Джонсон висловив розуміння стосовно неможливості будь-яких компромісів українського народу з президентом РФ Володимиром Путіним.

«Україна страждає, українські військові страждають, але є всі ознаки й докази, що війська РФ перебувають під значним тиском, зазнають тяжких втрат, колосально витрачають своє озброєння. За 114 днів нападу на Україну вони досі не досягли тих цілей, які визначили для себе на перший тиждень», – сказав Джонсон.

За його словами, Велика Британія хоче забезпечити Україні стратегічну витривалість, тож посилюватиме світову дипломатичну коаліцію на підтримку нашої держави та працюватиме над посиленням санкцій проти режиму Путіна.

Прем’єр Британії запевнив, що його країна готова й надалі надавати Україні озброєння, організовувати підготовку військових для його застосування.

«Український народ і ЗСУ зможуть завдяки цьому зробити те, що хочуть насправді зробити українці, а саме – вигнати агресора з України», – підкреслив він.

Що важливо? Можна припустити, що Шольц і Макрон, які іноді спілкуються з Путіним, нагадали Зеленському про відновлення переговорного процесу. Чи міг вчора український президент відмовити гостям? Навряд… Сьогодні Джонсон фактично заявив, що не західні гості, а Україна має визначати, коли «говорити» та чекати на слушну нагоду.

До речі, сьогодні на економічному форумі у Санкт-Петербурзі Путін знову змінив цілі своєї «спецоперації», суть його довгої промови полягала у тому, що РФ «захищає себе» нападом, а решта світу занепадали і до початку війни. Хвора уява російського лідера знову намалювала ілюзорну картинку, яку складно пояснити здоровим глуздом.

З цікавого лише те, то президент Казахстану Токаєв на заході назвав маріонеткові режими на Донбасі «квазіутвореннями». Це такий собі плювок в обличчя господарю Кремля.      

Олег Верлан

17 червня, 2022