Путін розраховує на переламний момент у війні взимку - ISW

Новини Вінниці / Путін розраховує на переламний момент у війні взимку - ISW

Думки та плани Путіна постійно обговорюють військові та політичні експерти, аналітики, звичайні люди. Головна інтрига – на що розраховує російський диктатор, зважаючи на невдачі та проблеми? Поширеною вважається версія, що сподівається на перелам ситуації узимку.

Про це повідомляє  Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що російський диктатор навряд чи піде на ескалацію з використанням тактичної ядерної зброї, за винятком раптового краху російських військових, що дозволить українським силам здійснювати просування по всьому театру воєнних дій.

«Також надзвичайно малоймовірно, що Путін буде прагнути до прямого військового конфлікту з НАТО», - вказують в ISW.

На думку фахівців, президент РФ продовжуватиме натякати на можливість використання ядерної зброї та погрожуватиме Альянсу. Таким чином він намагатиметься зупинити допомогу, яку Захід надаватиме Україні взимку.

«Цей прогноз базується на двох оцінках. По-перше, Путін ставить умови для продовження кидання погано підготовлених російських військ безпосередньо до бойових дій в Україні у осяжному майбутньому, замість того, щоб призупинити операції з відновлення ефективних військових сил. По-друге, теорія перемоги Путіна базується на використанні суворої зими, щоб зламати волю Європи», - пояснюють у звіті.

В Інституті вивчення війни додають, що недавно завершена часткова мобілізація у РФ переконливо свідчить про те, що російський диктатор має намір воювати й у 2023 році.

Отже, диктатор переконаний, що коли європейці почнуть мерзнути, то захочуть російського газу в обмін на припинення військової допомоги Україні. Коли, як вважає Путін, техніку не направлятимуть, його мобілізовані перейдуть у наступ, а тоді Київ змушений буде погодитися на переговори.

Саме таким є план Путіна, як вважають в ISW. Тому він чекає на зиму, як на свій шанс.

Олег Верлан

31 жовтня, 2022