Писанки не їдять і не малюють: у центрі Вінниці вчили писати великодній оберіг

Новини Вінниці / Писанки не їдять і не малюють: у центрі Вінниці вчили писати великодній оберіг

Сьогодні у Вінниці всі бажаючі мали можливість відчути себе майстринями та майстрами і розписати східно- подільську писанку. Своєрідний творчий майданчик облаштувалина Майдані Незалежності,Майстерк-клас по створеню справжнього великоднього оберегу дали представники етномайстерні "Коло".

Сьогодні у Вінниці всі бажаючі мали можливість відчути себе майстринями та майстрами і розписати східно-подільську писанку. Своєрідний творчий майданчик облаштували на Майдані Незалежності. Майстерк-клас по створенню справжнього великоднього оберегу дали представники етномайстерні "Коло".

"Чим цікава така писанка і що варто про неї знати? Перш за все  - це  її символіка і кольорова гама. Тло писанки є чорним, що дуже характерно для писанок Східного Поділля. Його часто можна побачити на килимах в  традиційному одягу. Тому що наше Поділля  - край з родючою землею – чорноземом. Тому – це символ багатства, достатку, заможності.

Також на писанці бачимо цікавий поділ , який називається бесаги. Це назва традиційних сумок на півдні східного Поділля. Їх носили на бік, і клали туди гроші та інші цінні речі. Бесаги зображено ромбовидним  орнаментом, як символ поля.

На чолі писанки зображена східно-подільська зірка, її ще називають подільською рожою. Вона має дуже багато значень. Перш за все 8 сторін світу, 8 вітрів. Також це символ сонця", - розповіла майстриня організації "Етномайстерня Коло" Юлія Васюк.

За словами Анастасії Фоміної, майстрині "Етномайстерня Коло", ценральний елемент писанки – це трансформований кучер (качур). Тобто символ берегині, достатку, жіночої енергії.

" Він поділений на два елемента, прихований символ безконечника. По центру також зображене "волове очко", яке символізує "Боже око", що спостерігає за всіма. Це як застереження, що не можна робити нічого поганого і лихого, бо за тобою спостерігають", - зауважила Анастасія Фоміна.

Писанку писали в рамках арт-проекту "Пасхальні візерунки", який у місті проводять в межах фестивалю "Великоднє диво". Вінничанам презентували до десятка різнокольорових розмальованих гігантських яєць. Біля них городяни та гості міста залюбки фотографуються та роблять селфі. Однак за словами Юлії Васюк, на площі лише дві писанки. Всі інші арт-об'єкти.

"Писанка перш за все – це оберіг , її не малюють, а пишуть. Знаки, які зображені на ній - це не просто малюнки. Це письмо, яким колись закодовували своє життя. Якщо жінка пише писанку в гарному настрої, з гарними думками, то безумовно всі побажання здійсняться. Писанку не їдять, це не крашанка. Це велика різниця. Крашанка – це варене яйце фарбоване. А писанка  - оберіг, письмо. Їх дарують один одному, як побажання. Наприклад, на нашій писанці ми бажаємо гарного врожаю, добробуту, щоб жінка і всі члени сім'ї були здорові . Щоб нарешті була перемога і сонце засяло над мирною Україною", - зазначила майстриня.

Жінка наголошує, що справжню писанку не напишеш на купленому у магазині яйці.

"Писанка завжди пишеться на повному, живому, заплідненому яйці. Не просто з магазину , а домашнє, де є півень і курочка, щоб воно мало у собі елемент синтезу чоловіка і жінки. Це дуже важливо, це сполучення двох початків, яке дає писанці функцію оберегу." – підкреслює Юлія.

Якщо правильно написати писанку, вона не зіпсується і зберігатиметься не один рік.

" Писанки писалися раз в рік  перед Велекоднем, жінки святили їх, крашанки вживали, а писанки залишали на покуті цілий рік. На наступний господиня знову писала нові, а старі або зберігалися, або закопувалися в ниву, поле, щоб краще родило. У мене є писанки, які написані донею у 2013 році, їй тоді було 4 рочки. Вони до сьогодні прекрасно зберігаються, не мають  неприємного запаху",  - підкреслила Юлія.