Рада фактично позбавила місцеву владу можливості допомагати ЗСУ: Кличко відреагував на закон про «військовий ПДФО»

Новини Вінниці / Рада фактично позбавила місцеву владу можливості допомагати ЗСУ: Кличко відреагував на закон про «військовий ПДФО»

Парламентарі фактично позбавили місцеву владу можливості допомагати Збройним силам і спрямовувати кошти з бюджетів міст захисникам. Забравши ПДФО, депутати і уряд демонструють, що центральна влада не впоралася з фінансуванням армії.

Про у своєму Telegram-каналі написав мер Києва та очільник Асоціації міст України Віталій Кличко.

«Парламент фактично позбавив місцеву владу можливості допомагати Збройним силам і спрямовувати кошти з бюджетів міст нашим захисникам. Забравши у міст і селищ військовий ПДФО (ще й заднім числом), Верховна Рада, уряд демонструють, що центральна влада не впоралася з фінансуванням армії. І тепер намагається перекласти це на місцеве самоврядування. Це при тому, що всі міста й так платять в держбюджет 40% ПДФО своїх громад. А Київ – 60%. І всі міста також додатково спрямовують на допомогу захисникам кошти з бюджетів громад», – наголосив Кличко.

Мер Києва додав, що це рішення особливо вдарить по невеликих містах і містечках, де військовий ПДФО становив значну частину бюджету.

«Ми повинні і робити все для допомоги ЗСУ, і не допустити занепаду в наших містах, містечках та селищах», – резюмував Кличко.

Зазначимо, депутати Верховної Ради погодилися перевести 100% «військового ПДФО» (стягується із зарплат військовослужбовців) із місцевих бюджетів до загального. Законопроєкт із другої спроби ухвалено у другому читанні. ПДФО вилучатимуть із місцевих бюджетів «заднім числом» – з 1 жовтня.

Якщо казати про Вінниччину, то найбільший відсоток доходів від «військового ПДФО» отримували у Гайсинській, Кунківській і Могилів-Подільській громадах.  

Олег Верлан

8 листопада, 2023