Рада підтримала законопроєкт, яким скасувала права найманого працівника у відносинах з роботодавцем – ексміністр Рева

Новини Вінниці / Рада підтримала законопроєкт, яким скасувала права найманого працівника у відносинах з роботодавцем – ексміністр Рева

У Верховній Раді багато ініціатив нині приймається швидко. Одна справа коли мова про обороноздатність, а от інше - головний дерегуляційний законопроект #5371 про трудові договора для малого та середнього бізнесу.

«За 246 голосов. І скорочена процедура до другого читання, - пояснив у Facebook міністр соціальної політики (2015-19) Андрій Рева, додавши, що автором ініціативи став парламентар від фракції «Голос» Ярослав Желєзняк. - Проглядаючи прийнятий Верховною Радою законопроєкт, я був вражений тим, що зараз відбувається за зачиненими дверима українського парламенту».

За його словами, група осіб під прикриттям депутатських мандатів чинить злочин, оскільки «рийнятий законопроєкт скасовує норми трудового права України для найманих працівників підприємств малого і середнього бізнесу з чисельністю працюючих до 250 осіб». Андрій Рева зазначив, що на практиці це означає «скасування норм трудового права для 70% найманих працівників в Україні». Якщо казати про Вінницю та Вінниччину відсоток буде значно більшим.

«Якщо цей законопроєкт буде проголосовано у другому читанні, то жодного захисту від свавільного звільнення у працівників більше не буде, - впевнений А.Рева. - Більше того, при прийомі на роботу, працівникові буде запропоновано підписати трудову угоду, яка дозволить роботодавцеві отримати односторонні переваги під час її укладання і позбавить працівника будь-яких законних можливостей щодо свого захисту».

Звісно, деякі політики скажуть, так нехай людина не підписує! А що робити працівникові в умовах величезного безробіття, викликаного руйнацією української економіки внаслідок війни? Куди податися?..

«Схоже на те, що ці мародери вирішили скористатися моментом і остаточно перетворити працюючих українців на безсловесних рабів. Ви вважаєте це перебільшенням? Тоді прочитайте цей висновок комітету з питань Європейської інтеграції Верховної Ради Украіни. Він - однозначний, цитую:

«4. Висновок Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу.

Проєкт Закону в запропонованій редакції послаблює рівень охорони праці, звужує обсяг трудових прав та соціальних гарантій працівників у порівнянні з чинним національним законодавством, що суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію, та не відповідає праву Європейського Союзу», - додає ексміністр.

З повним текстом висновку комітету можна ознайомитись за посиланням.

«Виникає запитання: а навіщо це робиться саме зараз, коли Україна подала заявку на вступ до Європейського Союзу і очікує її розгляду? Для чого приймати законопроєкт, який порушує зобов’язання України під час підписання угоди про Асоціацію з ЄС? Чи не є це свідомою спробою зупинити євроінтеграцію? Сподіваюсь, що відповідь на це питання ми отримаємо від українських правоохоронців», - підкреслив Рева.

А поки що, за його словами, народ повинен знати своїх героїв.

«Автор ідеі - колишній міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов. Саме він активно просував ідею скасування Кодексу законів про працю Украіни і заміни норм трудового права новим законом, суть якого для найманих працівників добре пояснювала інтермедія 95-го кварталу «Ось вам!». Тоді цю ініціативу заблокували, а самого міністра, названого хресним батьком сучасної української влади «дебілом», відправили у відставку. Нещодавно він знову з’явився в Україні. Для чого? Ні, не для того, щоб захищати країну в лавах ЗСУ на фронті. Такі «фахівці» дуже потрібні в тилу.

Виявляється, що ДП «Національний фонд інвестицій України» («Націнвестфонд»), яке очолює Тимофій Милованов, будуть передаватися примусово вилучені об’єкти права власності Росії та її резидентів. Милованов буде керувати вилученими російськими підприємствами в Україні, тобто, буде тим самим найбільшим роботодавцем, в інтересах якого і поспішають прийняти цей законопроєкт. Навіщо йому «застарілі» норми права, які захищають найманих працівників? Для чого йому профспілки? Негайно скасувати!», - пояснив власну думку ексміністр.

Реалізатором цієї злочинної схеми Рева називає голову комітету ВР, борчиню з неякісними дітьми в України пані Галину Третьякову, як авторку законопроєкту, а головним лобістом депутата Ярослава Желєзняка, колишнього голову фракції «Голосу».

Олег Верлан

13 травня, 2022