Рада ухвалила «антиолігархічний» закон: «висока мета» чи спроба «зачистки» потенційної опозиції?

Новини Вінниці / Рада ухвалила «антиолігархічний» закон: «висока мета» чи спроба «зачистки» потенційної опозиції?

Темою дня стало голосування у другому читанні президентського законопроєкту №5599 про деолігархізацію. Хоча спікер ВР Дмитро Разумков відправив документ на погодження Венеціанською комісію, але парламентарі вирішили не чекати грудня, коли там нададуть оцінку, і 23 вересня його підтримали 279-ма голосами. До речі, попри вимогу відсторонення віце-спікера Руслана Стефанчука кількома опозиційними фракціями.

Законопроєкт Зеленського містить пояснення таких понять як бенефіціар, пособник, контролер, пов'язана особа. Також у ньому пояснюються основні критерії визначення поняття «олігарх».

Згідно з документом, для визнання особи олігархом, вона повинна відповідати хоча б трьом з чотирьох критеріїв: брати участь у політичному житті, мати значний вплив на ЗМІ (в тому числі інтернет-ЗМІ), бути бенефіціаром або контролювати природну монополію або бізнес, що займає монопольне становище на одному з ринків протягом бодай року, загальна вартість її активів перевищує 2,19 млрд грн або близько 80 млн доларів. От цікаво, а чи підпадає під визначення безпосередньо сам очільник держави, адже він відповідає принаймні трьом «критеріям».

Хоча у документі визначено, хто вирішує - рішення про визнання особи олігархом приймається РНБО на підставі подання Кабміну, члена РНБО, Національного банку, СБУ або Антимонопольного комітету.

Рішення набуває чинності з дня офіційного опублікування указу президента України про введення його в дію і є обов'язковим до виконання.

Також законом пропонується створити реєстр олігархів. Вестиме його СНБО.

Бізнесмени, які потрапили до реєстру олігархів, будуть зобов'язані подавати електронну декларацію нарівні з чиновниками. Їм буде заборонено фінансувати партії і брати участь у великій приватизації. Крім того, олігархам і держслужбовцям треба буде звітувати про контакти між собою.

Закон набуває чинності на наступний день після його опублікування і починає діяти через шість місяців з дня набрання ним чинності. Закон втрачає силу через 10 років з дня початку його дії.

Голоси на підтримку дали фракція «Слуга народу» (229), групи «За майбутнє» (18), «Довіра» (15), фракція «Голос» (11) та шість позафракційних обранців.

Вінничанка Олександра Устінова з групи «Справедливість» фракції «Голосу» пояснила, що з колегами підтримала законопроект через передвиборчі обіцянки, адже вважає це першим кроком для «деолігархізації» країни. А визначення «олігарх», більш потрібно, не в Україні, а за кордоном, оскільки через це там будуть цікавитися статками людини.   

Назва має сподобатися українцям, які переконані, що всі біди від олігархів. У Росії теж колись «зачищали» олігархів, а чи стало краще населенню?... Отже, найближчим часом стане зрозуміло, що маємо в Україні – реалізацію «високої мети» чи банальне відсторонення впливових і багатих громадян від медіа?..  

Олег Верлан

23 вересня, 2021