Ракетний удар на день народження Шевченка: в ОК «Південь» повідомляють про влучання на Вінниччині

Новини Вінниці / Ракетний удар на день народження Шевченка: в ОК «Південь» повідомляють про влучання на Вінниччині

Російські терористи вночі 9 березня здійснили масований комбінований удар ракетами різних типів та БпЛА по більшості регіонів України. Найбільше постраждали Харків, Одеса, Київ… Зважаючи, що росіяни зациклені на датах, то тому можливо обрали день народження Тараса Шевченка для масованої атаки, до якої готувались три тижні.

Так, по столиці російські окупанти випустили іранські дрони, крилаті ракети і, за попередніми даними, балістичну ракету «Кинджал».

«У столиці тривога тривала майже 7 годин. Протягом цього часу рашисти випустили практично всі типи свого повітряного озброєння - починаючи від баражуючих боєприпасів «Shahed» і до майже всього найменування крилатих ракет», - зазначив начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко у Telegram КМВА

За даними очільника КМВА, завдяки роботі нашої ППО, ударів крилатими ракетами та БПЛА по столиці не допущено. Водночас є попередня інформація, що, на жаль, балістична ракета типу «Кинджал» влучила в об’єкт інфраструктури. Ліквідація наслідків триває. Є поранені.

«В Святошинському районі уламками ракети поранено дві людини. Їм надається медична допомога. Також рештки ракети пошкодили автомобілі. Інформація уточняється», - додав він.

Підтвердила влучання в об’єкти інфраструктури начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк в ефірі національного телемарафону 

«Є влучання на Кіровоградщині, Одещині, Вінниччині і Криворіжжі. На щастя, без людських втрат. Зрештою відповідні фахівці будуть відновлювати ці об’єкти», - заявила вона.

Загалом, за словами Гуменюк, в зоні відповідальності Сил оборони півдня було відпрацьовано 19 повітряних цілей ворога, серед яких 18 ракет і 1 розвідувальний безпілотник.

«Характерною ознакою цієї атаки стало те, що ворог розподілив її на хвилі, намагався відволікати систему ППО і «Шахедами» на початку атак, потім були застосовані ракети різного типу: і Х-22, і Х-101, і Х-59 з повітряного базування і також були застосовані високоточні ракети «Калібр», - констатувала Гуменюк.

За результатами роботи протиповітряної оборони 9 ракет було збито над Миколаївщиною, над Одещиною знищено 6 ракет, також 2 ракети було збито над Херсонщиною і один безпілотний літальний апарат оперативно-тактичного рівня за допомогою якого ворог в паузі між ракетними хвилями намагався дорозвідувати, зібрати результати своїх влучань.

Щодо Вінниччини, то за даними NaПарижі, ціллю росіян стало місто, яке вже зазнавало атак. Найгірших наслідків вдалось уникнути.

Чотири людини загинули у Львівській області.

«У Золочівському районі ворожа ракета впала у житловій зоні. Почалася пожежа. Її уже загасили. На цей момент відомо про чотирьох загиблих. Це четверо дорослих людей. Двоє чоловіків та двоє жінок», - вказав голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький у Telegram

Голова ОВА зазначив, що в момент падіння ракети загиблі перебували у себе вдома. Рятувальники продовжують розбирати завали. Під ними можуть бути інші люди.

За словами Козицького, пожежа знищила три житлові будинки, три автомобілі, гараж і кілька господарських будівель.

Золочівський міський голова Ігор Гриньків повідомив, що трагедія сталася у селі Велика Вільшаниця. Під завалами шукають ще одну людину.

«Ракета впала на 2 житлові будинки. Вщент знесені будинки, вщент знищені. З 4 ранку працюють рятувальники, мешканці, поліція. Недавно знайшли тіла 4 загиблих. П’ятого мешканця шукають ще зараз рятувальники під завалами», - пояснив очільник громади.

Очільник Одеської ОВА Максим Марченко написав у Телеграм-каналі, що сталося влучання ракет в об’єкт енергетичної інфраструктури області. Також пошкоджені житлові будинки.

«На щастя постраждалих немає. Наразі діють обмеження електропостачання», — повідомив голова ОВА.

В області пошкоджено декілька ліній електропередач та опора. Діють погодинні екстрені відключення електроенергії. В інших областях України також є пошкодження енергетичної інфраструктури.

Під час масштабної повітряної тривоги по Харкову та області ворог завдав близько 15 ударів. Частина міста знеструмлена.

«Під прицілом окупантів знову об‘єкти критичної інфраструктури. Попередньо, є влучання у приватний житловий будинку на Харківщині. Інформація щодо постраждалих і масштабів руйнувань уточнюється», - зазначив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Ворог атакував Дніпропетровщину безпілотниками і ракетами, а також продовжив артобстріл, внаслідок чого загинула одна людина і двоє отримали поранення.

«Попередньо, через цю масовану атаку одна людина загинула, дві – постраждали. Внаслідок артобстрілу загинув 34-річний чоловік. Поранення отримала 28-річна жінка та 19-річний хлопець. Їх госпіталізовано. Ворожі атаки спричинили у районі (Нікопольському – ред.) декілька займань», - заявив голова військової адміністрації Дніпропетровської області Сергій Лисак.

Прильоти були у Дніпровському, Павлоградському, Криворізькому та Нікопольському районах. Загалом захисники з повітряного командування "Схід" збили над Дніпропетровщиною 7 ворожих ракет. Через атаку пошкоджені енергетична інфраструктура та промислові підприємства. Є серйозні руйнування і виникли пожежі.

Через російську ракетну атаку повністю знеструмлена Запорізька атомна електростанція. В НАЕК «Енергоатом» зазначили, що 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан. Наразі увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС. Але пального для їхньої роботи є лише на 10 діб. Також в НАЕК повідомили, що усі українські атомні електростанції знизили потужність через загрозу ракетних обстрілів.  

Олег Верлан

9 березня, 2023