Реальне життя пацієнтів із COVID-19 в стаціонарі. Що кажуть хворі на коронавірус (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Реальне життя пацієнтів із COVID-19 в стаціонарі. Що кажуть хворі на коронавірус (ВІДЕО)

На телеканалі ВІТА вийшов відеоматеріал, присвячений для усіх вінничан та жителей області. Та особливо тим, хто вважає коронавірус всесвітньою змовою, або чекає коли ж хтось з друзів чи рідних врешті захворіє, щоб повірити в його існування.

Серед вінничани достатньо скептиків, які вважають коронавірус всесвітньою змовою, або чекають, коли ж хтось з друзів чи рідних врешті захворіє, щоб повірити в його існування. Персонально для таких журналісти телеканалу ВІТА побували в інфекційному відділенні вінницької лікарні, аби показати хворих на COVID-19.

Щоб потрапити до реанімації першої міської лікарні журналістам знадобилось близько півгодини. Це час на те, аби одягнути спецодяг. Для початку - костюми, поверх - захисні халати, далі маски, бахили та щітки на обличчя та по кілька пар рукавичок.

У реанімації, де лікують вінничан зі складними випадками коронавірусу, панує тиша, яку переривають лише звуки апаратів для штучної вентиляції легень.

Пані Тетяні 67 років 5 червня із температурою під 40 потрапила спершу в інфекційне відділення. Коли стан жінки погіршився, рятувати від смерті її довелось в реанімації. COVID-19 спровокував у неї двосторонню пневмонію та легеневу недостатність. Жінка ледь розповідає, що їй необхідно було пережити, та не дивлячись на це, просить людей бути відповідальнішими хоча б перед собою та своїм здоровям:

- Я хочу сказати, щоб люди не жартували з хворобою, адже ця недуга в усіх проходить по-різному. Але це дуже тяжко, коли кожен день температура. Мене трясло на стільки сильно, що зуби покришились. Це все не жарти!...

На сусідніх ліжках лежить подружжя. Спочатку захворів чоловік, а потім дружина. Медики докладають усі сили, аби стабілізувати їх стан.

- Тут я вже 10 днів, поступив у важкому стані, але, на жаль, стан не покращується й знаходиться на одному стабільному рівні. Без кисню я б не вижив. Я закликаю усіх вдягати нормальні маски, захистити себе зараз, щоб не мати такого аксесуару як у мене! - каже пан Леонід.

До пацієнтів не можуть прийти ні рідні, ні друзі. Вони переносять хворобу наодинці. Єдина підтримка - медперсонал. Через амуніцію лише по очам можна розпізнати завідувача відділенням Ігоря Пахна. Це він зі своїм колективом щодня веде боротьбу зі смертю, на жаль, не завжди перемога в боротьбі з коронавірусом на стороні лікарів. Адже в регіоні вже померли 24 людини, з них 14 у Вінниці і тепер ситуація підійшла до критичної позначки.

- Коли починався "ковід", ми приймали усіх важкохворих. Зараз ми вибираємо найважчих. І це зараз... коли на 9 ліжок у відділенні є 11 хворих. А що буде, якщо ситуація не дай Бог стане в рази гіршою?...  Я хочу, щоб не привезли всіх одразу, адже тоді буде велика проблема. Така сама, як була в Іспанії, Італіїї та інших країнах світу - каже лікар.

У свою чергу директор ВМКЛ №1 Костянтин Ліваковський зазначив:

- За останні 10 днів кількість хворих, у яких виявляють коронавірус у Вінниці й Вінницькій області, реально збільшилась.  У нас майже увесь відведений ліжковий фонд для хворих коронавірусом зайнятий. І за останній тиждень нас двічі виключали з маршруту та відвозили хворих до інших лікарень.

Не краща ситуація в інфекційному відділенні, де перебувають хворі із середнім та важким протіканням "ковіду". Сюди направили таку кількість пацієнтів, що на два корпуси вільного боксу не знайти.

Як каже завідуючий інфекційним відділенням міської лікарні №1 Анатолій Чорний, наразі в них знаходиться 58 хворих. Відділення заповнене вщент.  Не всі пацієнти похилого віку, та мають не лише коронавірус... Але під'єднанні до кисневої магістралі однаково - ті, що вірять у "ковід", та ті, що ні. Наразі в них одна мета - вижити.

Ірина Заіковата

18 червня, 2020