Ремонт аеродрому у Вінниці після зміни проєкту подорожчав у півтора рази

Новини Вінниці / Ремонт аеродрому у Вінниці після зміни проєкту подорожчав у півтора рази

КП «Аеропорт Вінниця» Вінницької міськради 13 грудня підписало договір із ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком» про додаткові аналогічні роботи з реконструкції аеродрому вартістю 431,40 млн грн.

Про це пишуть Наші гроші з посиланням на дані в системі ProZorro.

У листопаді 2019 року фірма виграла тендер на реконструкцію аеродрому за 896,88 млн грн. Виконати дорожні роботи і влаштувати інженерне забезпечення мали до кінця 2021 року. Однак, як зазначається у тендерній документації, роботи не виконувались через відсутність фінансування.

У квітні 2021-го через пандемію коронавірусу строк виконання робіт продовжили до липня 2023 року. І лише восени 2021 року замовник перерахував фірмі аванс у розмірі 33 млн грн і оплату 77 тис. грн.

Нині за переговорною процедурою замовили додаткові аналогічні роботи на суму 431,4 млн грн, що не перевищує 50% від ціни первинного договору. Отже, загальна вартість робіт зросла в півтора рази – до 1,33 млрд грн.

Замовник пояснив, що після початку робіт знадобилось змінити проєкт для оптимізації рішень щодо аеродромно-планувальних робіт, зміни положення та збільшення площі перону на 30 578 кв. м для стоянки необхідної кількості повітряних суден, перерахунку вартості будівництва, а також врахування пропозицій Авіаційної метрологічної станції «Цивільна Вінниця» та військової частини А1231.

У договорі зазначається, що додаткові роботи знадобились через зміну вимог стандартів ІКАО для експлуатації літаків літери «С» (Boeing 373-800) без обмеження та літаків типу Boeing 767-300ER з обмеженнями по масі та, як наслідок, оптимізацію проєктних рішень.

Крім того, на вимогу замовника при коригуванні проекту галогенові світлосигнальні вогні замінили на світлодіодні. Також змінився спосіб прокладання кабелів для світлосигнального обладнання, а також вимоги до облаштувати очисних споруд.

Строк виконання робіт – до кінця 2023 року, строк післяоплати – 30 банківських днів.

Нагадаємо, маріупольська «ШБ «Альтком» належить компанії Altcom Global N.V. (Нідерланди) і донецькому ТОВ «Фінансово-промислова група «Альтком» донеччан Сергія Павлічєва та Олександра Тісленка. Компанія входить до складу засновників Національної Асоціації дорожників України (НАДУ) і є одним із великих підрядників «Укравтодору». 

Додамо, що також триває реконструкція аеровокзалу за проєктом UVT Group. Роботи виконує вінницька компанія «ПП Б.В.В-БУД». Завершить планують до 15 березня.

Олег Верлан

20 грудня, 2021