Робоча група ухвалила рішення про звернення до екологічних організацій ЄС щодо масової загибелі риби на Вінниччині

Новини Вінниці / Робоча група ухвалила рішення про звернення до екологічних організацій ЄС щодо масової загибелі риби на Вінниччині

Сергій Кривешко провів чергове засідання робочої групи, створеної розпорядженням голови Вінницької облради для вивчення питання масової загибелі осетрових в Ладижинському водосховищі та дотримання природоохоронного законодавства при будівництва водовідстійника неподалік села Тростянчик.

Про це повідомляє сайт Вінницької обласної ради.

Участь у засіданні робочої групи взяли представники Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області та Державної екологічної інспекції у Вінницькій області.

Члени робочої групи ухвалили рішення щодо звернення до екологічних організацій Європейського Союзу про проведення незалежного експертного дослідження обставин та причин, що зумовили мор водних живих ресурсів у Ладижинському водосховищі на початку жовтня 2023 року. Проєкт звернення має підготувати юридичне управління облради.

Крім цього, на засіданні робочої групи ухвалено рішення звернутися до Вінницької обласної прокуратури з пропозицією доручити державним органам контролю, а саме Державній екологічній інспекції у Вінницькій області, Головному управлінню Держпродспоживслужби у Вінницькій області, Управлінню Держпраці у Вінницькій області, провести перевірки об’єктів та суб’єктів господарювання, експлуатація чи діяльність яких може спричинити або пов’язана з впливом на довкілля шляхом скидів (викидів) у водні об’єкти, землю та атмосферне повітря токсичних, забруднюючих, небезпечних або шкідливих речовин на відповідність дотримання вимог законодавства.

За рішенням робочої групи направлять також звернення до Тростянецької селищної ради щодо надання належним чином копій завірених документів, які стосуються будівництва водовідстійника, проти якого виступили місцеві жителі. Серед документів, які відповідно до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», просить надати робоча група, - хто був замовником детального плану території забудови, чи затверджувалася документація з розробки детального плану території, чи фінансувалися роботи з виготовлення за добудови земельної ділянки за рахунок коштів територіальної громади, а також чи розроблялася оцінка впливу на довкілля.

Члени робочої групи підтримали також пропозицію встановлення на території Тростянецької та Ладижинської громад скриньок для звернень. Їх ініціював заступник голови робочої групи Ігор Хміль.

Робоча група продовжує працювати.

Нагадаємо, робоча група обласної ради була створена розпорядженням голови обласної ради на підставі висновку постійної комісії з питань правової політики, регламенту, депутатської діяльності та етики, звернення керівника підприємства ТОВ «Перша Аквапромислова компанія» Олександр Корха, колективного звернення мешканців села Тростянчик, а також депутатського звернення депутата облради Ігоря Хміля.

Ukrainian Caviar Berry – українська компанія з Маріуполя, яка із 2017 року переїхала у місто Ладижин на Вінниччині. Мор червонокнижних осетрових на аквафермі стався 3 жовтня. За інформацією керівника підприємства, загинули 3000 рибин загальною вагою 9 тонн, серед яких маточні поголів’я осетра та білуги. Ймовірною причиною загибелі риби керівництво підприємства вважає небезпечні викиди каустичної соди в річку Південний Буг з місцевих підприємств.

Жителі села Тростянчик надіслали колективне звернення до голови обласної ради Вячеслава Соколового, депутатів Тростяненцької селищної ради, правоохоронних органів. У своєму зверненні вони просять не допустити будівництва водовідстійника для миття пташників – резервуару для технологічних вод на земельній ділянці площею 2,83 га, яка розташована на території Тростянецької територіальної громади. Вони також скаржаться на можливі неправомірні дії службових осіб селищної ради під час проведення громадських слухань щодо цього будівництва.

Олеся Рудницька

9 листопада, 2023