Роман Фурман: «Проблеми з підключенням новобудов у Вінниці виникають через те, що власники житла обирають головою ОСББ представника забудовника. Підписуючи документи, він нехтує інтересами мешканців»

Новини Вінниці / Роман Фурман: «Проблеми з підключенням новобудов у Вінниці виникають через те, що власники житла обирають головою ОСББ представника забудовника. Підписуючи документи, він нехтує інтересами мешканців»

З 2023 року у Вінниці фактично відновлені всі міські програми, які на початку війни були поставлені «на паузу» - знову замінюють вуличне освітлення, ремонтують дороги та двори. І готуються до зими, з урахуванням вже відомих викликів. Генераторів для індивідуальних теплопунктів достатньо. Техніку включать у разі зникнення електроенергії, хоча не вистачає людей. Мешканцям бажано обрати по одному сусіду, який би відповідав за генератор та забезпечив теплом свій будинок у разі НП.

Про пошук таких «відповідальних за генератор», підготовку міста загалом до зими, відновлення благоустрою, а також ситуацію з новобудовами в інтерв’ю NaПарижі розповів директор департаменту міського господарства Вінницької міськради Роман Фурман.

«Взимку теплопункти, індивідуальні теплопункти, об’єкти «Вінницяоблводоканалу» врятували генератори»

- Пане Романе, Ви багато років очолювали департамент житлового господарства. З квітня 2023 року у руля департаменту міського господарства. З чим пов’язане призначення?

- Досить важко говорити про підстави призначення або переведення. Це питання у повноваженні виключно міського голови. Будь-які зміни призводять до новацій у координації роботи підприємств, які є в сфері управління департаменту міського господарства.

- Останнім часом вчергове держава намагається «з’ясовувати стосунки» з природніми монополіями. Відкрито кримінальні провадження. Ці «процеси» можуть мати негативні наслідки для роботи компаній «Вінницяобленерго» та «Вінницяоблгаз», які безпосередньо надають послуг місту?

- Попри це, думаю, будуть створені усі належні умови, щоб запобігти зупинкам чи перебоям у продажу електроенергії та природнього газу. Однак, не можна спрогнозувати наслідки та мати гарантію, що інші процеси не нестимуть загрозу для підприємств критичної інфраструктури.

- Маєте на увазі війну та обстріли?..

- Звісно. У минулий опалювальний період ми всі відчули наскільки бездушно діяв ворог та не полишав спроб знищити об’єкти критичної інфраструктури. Росіяни намагались методично руйнувати енергосистему держави. Ми відчули дефіцит електроенергії, планові та іноді хаотичні відключення, що призводило до зупинки тепло- та водопостачання. Були випадки, коли мешканці застрягали у ліфтах під’їздів. 

На наступний зимовий період, я вважаю, не варто розраховувати на послаблення з боку ворога чи на те, що у росіян немає намірів надалі нищити електромережу. Однозначно такі спроби будуть. Тому наше завдання – максимально сконцентруватися, мати резерви запчастин та витратних матеріалів, а також альтернативні джерела енергії. Саме за допомогою генераторів нам вдалося запобігти тривалим відключенням. Звісно, проблеми були. Відповідна підготовка та злагоджена робота підприємств дозволили уникнути найгіршого сценарію. Теплопункти, індивідуальні теплопункти, об’єкти «Вінницяоблводоканалу» врятували генератори. 

- Що сьогодні можна зробити, щоб мінімізувати ризики під час зими?

- Після завершення опалювального сезону традиційно у галузі роблять моніторинг попереднього періоду, аналізуються виклики, визначаються «слабкі місця» - мережі, будинки, тощо. І формуються заходи, які мають бути виконані у міжопалювальний період. Я маю на увазі планові ремонтні роботи - від котелень, ЦТП та насосних станцій до зовнішніх і внутрішньобудинкових мереж. Останні є у зоні відповідальності управлінських компаній та співвласників ОСББ.  

Сьогоднішньою вимогою є досить жорстка економія споживання енергоресурсів. Це стосується усіх – підприємств та споживачів. Ми всі на собі відчути що таке дефіцит електроенергії.

Тому важливо зробити так, аби не було поривів, витоків, втрат теплової енергії. Чим менше втрат, тим менше ресурсів буде витрачено на виробництво тепла.

Крім того, обов’язком кожного мешканця є економія та раціональне використання. Нагадаю, що пральні машини та інші потужні прилади краще включати вночі, а ввечері обмежити споживання.

Підводячи підсумки зазначу, що нині органи місцевого самоврядування акцентують увагу саме на тому, аби виробники якісно провели ремонтні роботи та запроваджували енергоефективні технології, а вінничани переглянули ставлення до споживання енергоресурсів. Приміром, варто замінити лампочки розжарювання на світлодіоди.

«Перед наступним опалювальним сезоном мешканці будинку нарешті мають обрати старшого по ІТП, щоб включити генератор, коли зникне світло»

- Взимку людей активно агітувати до використання електроенергії у нічний час, відмову від лампочок розжарювання. Чи почули споживачі?

- Відверта кажучи, важко дослідити, наскільки сім’я, будинок, мікрорайон відповідально підійшли до економії. Але саме свідомість вінничан має стати запорукою, дати певну надію на стале проходження опалювального періоду. Коли людина каже, що «від мене нічого не залежить», це хибна думка. Від нас усіх залежить…

- На відміну від Ладижина Вінниця забезпечена джерелами теплопостачання. Чи вистачить газу на зиму?

- Забезпечення газом не є повноваженням органу місцевого самоврядування. Наразі визначені ліміти, які мають забезпечити нормальне функціонування теплопостачальних підприємств із забезпечення споживачів гарячою водою. Після 1 вересня будемо розуміти умови щодо продажу газу в опалювальний період.  

- Чи забезпечені котельні, теплопункти і ІТП генераторами у достатній мірі?

- Абсолютно усі об’єкти забезпечені автономними джерелами енергії. Інше питання – запас пального для генераторів. Наразі підприємства мають запастись ПММ у достатній мірі, аби потім працювати.

Однак, доволі складно вирішити питання з індивідуальними теплопунктами. У Вінниці сотні багаповерхівок, які облаштовані ІТП. Особливо у мікрорайонах Військове містечко (вулиці Антонова та Шимка), Тяжилів та Київська.

За відсутності електропостачання такі пункти не працюють. На всі ІТП придбано генератори. Оскільки їх більше 200, то одночасно включити в усіх будинках фізично не реально. Не вистачить працівників тепломережі, щоб чергувати по будинкам, а у разі потреби винести генератор, прогріти та підключити. І слідкувати за його роботою, адже залишати без догляду ризиковано.  

Уповноваженим по будинкам пропонували обрати відповідального мешканця, який буде це робити. Одиниці погоджувались. Тому перед наступним опалювальним періодом доречно містянам бути відповідальними та разом вирішити цю спільну проблему.

- Вінничани звикли, що «Міськсвітло» раніше постійно замінювало вуличні світильники на енергоощадні. Війна внесла корективи у програму із зовнішнього освітлення?

- Минулого року була абсолютно не зрозуміла ситуація. Часом з міркувань безпеки навіть вимикали вуличне освітлення. Потім стали фіксувати, що у темряві зросла кількість злочинів, особливо з хуліганських мотивів. Тоді почали шукати варіанти, які б дозволили і економити, і тримати ситуацію зі злочинністю під контролем. На сьогодні немає жодних обмежень – освітлення працює у звичному режимі. 

У цьому році планується замінити мінімум 7000 світильників старого зразка на світлодіодні. Вже на різних вулицях міста замінили більше півтисячі.

«Часто мешканцям складно дійти згоди у питаннях лавочок біля під’їзду, паркомісць. Іноді шукають компроміс декілька місяців»

- Цього року відновили і ремонти дворів…

- Має бути комплексно відремонтовано не менше 14 прибудинкових територій. Що означає такий ремонт прибудинкових територій? Во дворі замінять зовнішні мережі, які переважно вичерпали свій ресурс, заасфальтують проїзди та доріжки з пониженням рівня для людей з обмеженими можливостями, за бажанням мешканців – будуть створені  додаткові парковочні місця.

Саме у такому форматі роботи розпочаті на 12 прибудинкових територіях. Заміна зовнішніх мереж, а це обов’язковий етап якщо їх стан є незадовільним, вже завершені на чотирьох ділянках роботи. Найближчим часом там розпочнуться саме роботи з благоустрою. 

- Хто платить за роботи?

- Основний обсяг робіт – мережі, проїжджа частина, тротуар, вимощення – робиться за рахунок бюджету. Паркомісця, лавочки, урни та елементи благоустрою – на умовах співфінансування 30 (співвласники) на 70 (бюджет). 

- Давайте повернемося до етапності. Як і хто визначає, яким саме має бути двір після реконструкції?

- Перш за все співвласники на загальних зборах визначаються, що у майбутньому вони хотіли бачити у себе в дворі та скільки саме. Тоді визначається коло учасників, які інвестуватимуть у створення парковки. Слід розуміти, скільки паркомісць планувати.

Тривалий період часу витрачається на обговорення, адже у кожного своє бачення. Часто мешканцям складно дійти згоди у питаннях лавочок біля під’їзду, паркомісць. Іноді шукають компроміс декілька місяців. Для нас принципово мати підтримку остаточного варіанту у більшості співвласників. Якщо немає підтримки, то для кого робити?.. Ми маємо зробити зручний і комфортний двір саме у розумінні місцевих мешканців.

Коли мешканці підписали протокол зборів, інженери приступають до проєктування з урахуванням вимог людей. Були випадки, коли мешканці зовсім відмовились від парковки. Жодного місця перед будинком не залишали… Співвласники забажали велику рекреаційну зону. В інших дворах навпаки люди хочуть до 30 паркомісць. У деяких будинках люди були проти розширення проїзду, казали, що потрібна вузька дорога.

До речі, вже починається дискусія мешканців будинків, реконструкція яких передбачається у наступному році. Сподіваємось, що восени всі дійдуть згоди щодо того, як має виглядати їхній двір. Виходячи з цього, витрати на ремонт будуть розглядатися при формуванні бюджету-2024. 

«Після того, як будинок введено в експлуатацію і його прийнято ОСББ, важко спонукати забудовника усунути недоліки»

- Періодично виникають конфлікти між забудовниками, постачальними підприємствами та власниками житла через проблеми з підведенням води, газу, нестачі потужності трансформаторної підстанції. У більшості новобудов є конфліктна ситуація. Вінничани хочуть втручання міської влади. Чи можете допомогти?

- Справа у тому, що міська рада не є замовником будівництва, не є безпосереднім учасником процесів. Втім, органи місцевого самоврядування ближче до громадян, тому з такими питаннями до нас досить часто звертаються.

Почнемо з того, що замовниками будівництва є інвестори, тобто самі мешканці, які на свій розсуд обирають забудовника, проєкт і місце розташування. Власник майбутнього житла, не погоджуючи з міськрадою, вкладає кошти у новобудову.

На мій погляд, найбільшою помилкою є те, що співвласники, отримуючи свої квадратні метри, створюють організацію по будинку та погоджуються на призначення головою ОСББ представника від забудовника. Він підписує всі документи, зазначаючи, що не має зауважень. Тому будинок вводиться в експлуатацію.

А потім з’ясовується, що не здані мережі чи відсутнє підключення. І тоді мешканці починають скаржитися забудовнику, а коли переконуються, що результату чекати довго, то звертаються і в інші інстанції. Зокрема до міської ради.

Після того, як будинок введено в експлуатацію і його прийнято ОСББ, важко спонукати забудовника усувати недоліки. Коли забудовник йде на контакт, через дискусію, наради, проблеми можна вирішити. Але навіть у такому випадку вирішення затягується у часі.

Тим не менш, у місті немає жодного будинку, який би був відключений від послуг.

- У будь-якому випадку шлях знаходиться?

- Ми не можемо залишити вінничан сам-на-сам з проблемою чи залишити без послуг. Питання лише у термінах і ступені складнощів. 

Зважаючи на такі ризики, коли ми говоримо про ОСББ у новобудові, то однозначно очолити має мешканець будинку, який кровно зацікавлений у тому, аби забудовник зробив все, як обіцяв, і у зазначений термін.

На жаль, практика інша. Поки люди не стикнулись з проблемами, всім байдуже, хто буде головою, аби швидше отримати ключі від квартири. Через таку необачність, потім страждають.

Ігор Заіковатий

12 червня, 2023