Росія утримує у полоні близько 2,5 тисяч українців, зокрема чимало цивільних і жінок

Новини Вінниці / Росія утримує у полоні близько 2,5 тисяч українців, зокрема чимало цивільних і жінок

На сьогодні у полоні у російських загарбників перебувають близько 2,5 тисяч українців. Серед них залишаються й цивільні особи. Такою є офіційна статистика української влади.

Про в інтерв'ю BBC News Україна сказала віце-прем'єр-міністерка - міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук.

«Ми говоримо про 2,5 тисячі полонених. Люди залишаються в полоні, і найгірше - там залишаються цивільні. Вже декілька обмінів поспіль цивільних не відпускають. Треба ставити питання рубом і вимагати відпускати цивільних. Цивільні мають бути повернені, а не обмінені», - сказала вона.

Верещук також зазначила, що у полоні перебуває велика кількість жінок.

«Якщо врахувати, що з «Азовсталі» вийшла 131 жінка, то уявіть собі, скільки жінок у неволі», - сказала вона.

За словами Верещук, Росія повернула Україні лише декількох жінок. При цьому вона зазначила, що росіяни погано поводяться з українськими жінками.

«Вони знущаються, вони б'ють наших жінок, вони тортурують наших жінок. Світ не має мовчки дивитися і спостерігати, коли вбивають наших жінок в тюрмі», - додала вона.

Зазначимо, що у червні Верещук повідомляла, що в російському полоні перебували близько 1,5 тисяч українських цивільних. А 22 вересня Україна повернула 215 наших захисників у рамках обміну з Росією. Зокрема четверо з них – з Вінниччини.

Олег Верлан

25 вересня, 2022