Російського посла у Варшаві облили «кров’ю» під виклики «рашисти»

Новини Вінниці / Російського посла у Варшаві облили «кров’ю» під виклики «рашисти»

У столиці Польщі Варшаві посла Росії Сергія Андрєєва облили червоною фарбою. Це сталося при спробі покласти квіти на цвинтарі радянських солдатів. Колір символізує кров тисяч українців.

Про напад повідомили російські ЗМІ. У мережі з'явилося відповідне відео. Варто зазначити, що росЗМІ прибрали з відео звук, але на інших джерелах можна почути, як люди скандують «Рашисти!», «Ганьба» та «Путін х**ло».

Напередодні посольство РФ у Польщі відмовилось від масштабного святкування Дня перемоги над нацизмом, але навіть невеличку делегацію від тисяч протестуючих з великим трудом охороняла поліція.

Раніше прессекретар Путіна Дмитро Пєсков звинуватив Польщу у ворожій риториці щодо Росії, а польський уряд назвав «джерелом загрози». У відповіді міністерка клімату та довкілля Польщі Анна Москва наголосила, що її країна «пишається таким ставленням із боку РФ».

У Варшаві відбувся альтернативний покладанню квитів захід. Акції дали назву «Росія, йди на…». Українці та поляки вимагали припинити розв'язану Кремлем війну, врятувати військових із маріупольського заводу «Азовсталь». Хода супроводжувалася піснями, зокрема гімном січових стрільців «Ой у лузі червона калина».

Олег Верлан

9 травня, 2022