Російський рух «ПВК «Редан» поширився на Вінницю: після першої акції поліція перевірила документи у десятків молодиків

Новини Вінниці / Російський рух «ПВК «Редан» поширився на Вінницю: після першої акції поліція перевірила документи у десятків молодиків

Вінниця не стала виключенням. Реагуючи на заклик через один з телеграм-каналів, місцеві юні прихильники японським аніме вчора, 27 лютого, зібрались на площі поблизу ринку «Урожай», чим підтвердили свою належність до започаткованого у Росії молодіжного руху «ПВК «Редан». Однак, жодних сутичок з іншими субкультурами не відбулось. Правоохоронці доволі швидко втрутились і запросили «анімешних» вінничан до відділу поліції, щоб з’ясувати особисті дані учасників акції.

За офіційними даними поліції Вінницької області, 27 лютого завдяки вчасному реагуванню правоохоронців вдалося уникнути можливого конфлікту «на одній із площ міста».

«Поліцейські супроводили молодь до Вінницького райуправління поліції для з‘ясування обставин. У присутності батьків з хлопцями та дівчатами правоохоронці провели профілактичні бесіди щодо недопущення втягнення дітей до правопорушень.

Провокування масових бійок серед молоді і підлітків – це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні.

Поліцейські Вінниччини вкотре закликають батьків спілкуватися із дітьми, звертати увагу на їх поведінку, коло спілкування і способи проведення дозвілля», - йдеться у повідомленні.

Що таке «ПВК «Редан» (рос. Рёдан)?

Це підліткова субкультура, що виникла в соцмережах та натхненна аніме-серіалом Hunter x Hunter, у якому є бандитське угруповання під назвою «Редан».

Наприкінці лютого у Росії правоохоронці почали влаштовувати облави на збіговиська підлітків-неформалів, які називають себе «ПВК «Редан», у торгових центрах Москви, Санкт-Петербурга та інших великих міст Росії. «Облави» почалися 24 лютого після кількох масових бійок, що сталися у торгових центрах з представниками іншої субкультури, яких у РФ називають «Офніки» (об’єднує навколофутбольні кола та фанів). Затримання відбувалися у Москві, Санкт-Петербурзі, Курську, Новосибірську та Казані.

Символи Редан - чорний колір, павуки та цифра «4». Вперше новий «рух» привернув увагу медіа 22 лютого після бійки в ТЦ Авіапарк у Москві. Телеграм-канали тоді написали, що представники Редана побилися з іншими підлітками через те, що одним не сподобалося, як одягнені інші. У результаті бійка стала масовою і торкнулася кількох поверхів ТЦ.

Інша велика бійка сталася 26 лютого у Санкт-Петербурзі у ТЦ Галерея. Там бійка теж зав'язалася через те, що одні підлітки зажадали «пояснити за шмот». Рознімати масову бійку довелося поліції та ОМОНу.

Російські «реданівці» озброєні страйкбольними пістолетами, битами, ножами.

Дивно, але вже 27 лютого «редани» заявили про себе в Україні. Київ, Харків, Івано-Франківськ, Вінниця… До сутичок з опонентами справа не дійшла, бо останні не в курсі були, а от поліція зреагувала вчасно і чітко.  

За інформацією NaПарижі, у Вінниці любителів аніме збирали через телеграм-канал. Близько 16.00 до «Урожаю» підійшли близько 60 хлопців і дівчат. На відміну від російських «реданів» вони були без «павуків» і «четвірок».

Вінницьких учасників «акції» запросили до відділу, де провели роз’яснювальну роботу.

Втім, правоохоронці відшукали адміна телеграм-групи, через яку збирали підлітків. Щодо організатора мають бути запитання дещо іншого характеру.

Чому схоже, що за «ПВК Редан» стоїть ФСБ РФ?

Для відомства Бортнікова не вперше започатковувати певні «рухи» чи акції, які випробовуються на російських містах, а потім «експортуються» у найближче закордоння. Згадаємо хоча б хибні мінування шкіл. Спочатку «хвилі» таких повідомлень накрили російські міста, а згодом поширились на українські.

Алгоритм схожий, але все відбувається в умовах цейтноту. У Москві зацікавлені у дестабілізації ситуації в українських містах, тому підлітки через особливості світосприйняття чудово підходять на роль виконавців задумів ФСБ.  

Ігор Заіковатий

28 лютого, 2023