Російським агентом з Очакова виявився колишній командувач 73 морського центру ССО Едуард Шевченко

Новини Вінниці / Російським агентом з Очакова виявився колишній командувач 73 морського центру ССО Едуард Шевченко

Російським агентом, якого Служба безпеки України затримала в Очакові Миколаївської області, виявився Едуард Шевченко — колишній начальник 73 морського центру спеціальних операцій.

Зазначимо, 7 березня СБУ повідомила, що затримали агента російської розвідки, який збирав інформацію для захоплення міста Очаків.

Затриманий — агент Головного управління Генерального штабу ЗС РФ, колишній командир одного з центрів спеціальних операцій Збройних сил України, який згодом влаштувався до Очаківської міської ради. Російська воєнна розвідка дала йому завдання схилити до співпраці з окупантами керівництво міської влади. За це меру міста пропонували «обрати посаду» у разі захоплення регіону, однак міський голова повідомив про це до СБУ.

Незабаром стало відомо, що мова йде про Є.Шевченка. Офіцер пройшов бої за Словʼянськ, Краматорськ, Лисичанськ і Дебальцеве. Він є лицарем ордена Богдана Хмельницького II та III ступенів. Також має орден «За мужність».

У травні 2017 року військово-лікарська комісія діагностувала в Едуарда Шевченка посттравматичний синдром внаслідок служби в зоні бойових дій на сході і визнала його обмежено придатним. На підставі цих висновків Шевченка вивели з 73 центру і перевели «в розпорядження Генштабу». Шевченко не погодився з таким рішенням та подав позов до адміністративного суду. 7 вересня 2017 року суд визнав дії військового керівництва протиправними та зобов’язав направити Шевченка на повторне проходження комісії.

У 2018 році Одеський апеляційний адміністративний суд скасував постанову Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області від 7 вересня 2017 року — і капітан 1 рангу продовжив військову службу у складі Військово-морських сил Збройних сил України.

Що стало причиною зміни орієнтирів легендарного «морського котика», наразі не відомо.

Олег Верлан

7 березня, 2023