Розділяти сміття на 20 фракцій навчатимуть вінничан студенти ДонНУ та громадські активісти: відкривають станцію глибокого сортування

Новини Вінниці / Розділяти сміття на 20 фракцій навчатимуть вінничан студенти ДонНУ та громадські активісти: відкривають станцію глибокого сортування

На 20 фракцій збираються розділяти сміття на станції глибокого сортування, що запрацює у середу, 8 травня, у Вінниці в другому корпусі Донецького національного університету імені Василя Стуса по вулиці Академіка Янгеля. Ініціатори проекту Ecohope одразу ж застерігають вінничан: університет не збиратиме сміття.

На 20 фракцій збираються розділяти сміття на станції глибокого сортування, що запрацює у середу, 8 травня, у Вінниці в другому корпусі Донецького національного університету імені Василя Стуса по вулиці Академіка Янгеля. Ініціатори проекту Ecohope одразу ж застерігають вінничан: університет не збиратиме сміття. Те, що люди нестимуть на станцію, має бути сухим, чистим та готовим до переробки. Тобто це повинна бути вторинна сировина.

Зокрема, ПЕТ-пляшки тут ділитимуть на 5 видів – в залежності від кольору. Окремо відбиратимуть кришечки, пакунки від миючих засобів, пакети, скло різних видів, пластмасу, паперові стаканчики, картон, відокремлюватимуть офісний папір та чеки, газети тощо.  

За словами голови ГО «Наше Поділля» Юрія Степанця, саме такий принцип сортування відходів – в основі європейського підходу: сміття кожен розділяє вдома і готовим до переробки віддає на станції.

«Це буде приміщення з багатьма контейнерами: сортуватимуть на 20 фракцій. Але це вже не сміття, це – вторинна сировина. Наголошую, що університет не збирає сміття. Університет збиратиме вторинну сировину і навчатиме всіх вінничан, як правильно поводитися із вторсировиною. Найкраще її не спалювати, не закопувати, а ще раз використати», - каже Юрій Степанець.

Ректор Донецького національного університету Роман Гринюк не виключає, що згодом таких станцій у виші побільшає, а практика пошириться й на інші корпуси:

«Важливо, щоб ця ідея розвивалася далі, щоб вона допомагала студентському самоврядуванню, щоб розвивались екологічні напрями. Якщо в нас це вийде, буде дуже добре. Ми почнемо з маленького – з однієї станції і далі будемо розвивати цей проект, щоб він набув уже системного характеру».

За словами в.о. декана біологічного факультету ДонНУ Юлії Овчинникової, працюватиме станція раз на тиждень – щосереди. Адже це насамперед освітній проект, займатимуться ним студенти-волонтери, штатних працівників на станції не буде.

«Зараз ми виокремили 20 фракцій неорганічних відходів. Хоча в перспективі бачимо й утилізацію органічних решток, формування компостерів – у Вінниці вже є така практика», - говорить Юлія Овчинникова.

«Наші студенти-екологи й біологи будуть розповідати людям, які приноситимуть сировину, як її правильно сортувати. Якщо людина приноситиме сміття, яке не підлягає переробці і його ніхто не збирає, ми вимушені будемо відмовляти. Далі сировину будемо відправляти на переробку», - розповіла керівник та ініціатор проекту Ecohope, студентка біологічного факультету Марія Юзькова.

До слова, не виключають ініціатори проекту, що потрібно буде дещо змінювати філософію підходів до сортування сміття у Вінниці. Адже наразі комунальники привчають містян до розподілу відходів переважно на сухі й вологі, що – малоефективно.