Розгром під Вугледаром: наступ росіян зазнав фіаско

Новини Вінниці / Розгром під Вугледаром: наступ росіян зазнав фіаско

І у Києві, і у Москві визнають, що розрекламований «великий наступ» путінських військ на східному фронті давно розпочався. Основними його ділянками називають район Бахмута та Вугледара. Якщо на першому росіяни досягли певних оперативних успіхів, то атаки на вугледарському напрямку захлинулись. Російські мілітарі-блогери знову почали істерити та шукати винних.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають що, російські мілблогери виглядають деморалізованими перспективами Кремля здійснити великий наступ і звинувачують чиновників адміністрації президента РФ в створенні недосяжних очікувань.

«Інформація про тактичні невдачі окупантів навколо Вугледара Донецької області ще більше послабила віру росіян у те, що їхні війська здатні розпочати рішучу наступальну операцію», - мовиться у звіті.

Як вказують в ISW, один із наближених до Кремля мілблогерів стверджував, що росіянам не вдалося швидко просунутися у перші дні свого наступу, аби захопити Вугледар, і що вони втратили ініціативу через швидке перекидання українськими силами резервів у цей район.

«Мілблогер відреагував на вірусні кадри, на яких ЗСУ знищують безладну колону російських механізованих військ у районі Вугледару, припустивши, що наступ там завершився»", - підкреслили фахівці.

На оприлюднених кадрах від 72-ї окремої механізованої бригади видно приблизно 15 танків моделей Т-72Б3 та Т-80БВМ, приблизно 12 БМП, 2 бронетранспортери МТ-ЛБ та інженерні машини.

В українській 72-й бригаді розповіли, що у бою брала участь також 55-та окрема артилерійська бригада та 35 окрема бригада морської піхоти Збройних Сил України.

«Тішить, що є друзі з 55 ОАБР та 35 окрема бригада морської піхоти, які підтримують наше прагнення до чистоти. Окремо дякуємо старшому керівництву за його потужні дезинфікуючі засоби», – йдеться у повідомленні військових.

В Інституті вивчення війни додали, що мілблогери використали кадри, щоб розкритикувати російське військове командування за повторення тих самих провалів, які переслідували армію РФ протягом війни проти України.

Зазначимо, Росія за три дні боїв під Вугледаром та Авдіївкою втратила більше 100 одиниць військової техніки. Американські аналітики впевнені, що провал під Вугледаром пов'язаний з тим, що росіяни не змогли якісно підготувати мобілізованих. Тактичні невдачі російських військ під Вугледаром, ймовірно, ще більше послабили віру російської ультранаціоналістичної спільноти в те, що війська РФ здатні розпочати вирішальну військову операцію.

Олег Верлан

12 лютого, 2023