Села без представників у місцевих радах, призначені старости та тотальна політизація виборів на місцях: троє нардепів з Вінниччини підтримали сумнівні зміни до виборчого законодавства

Новини Вінниці / Села без представників у місцевих радах, призначені старости та тотальна політизація виборів на місцях: троє нардепів з Вінниччини підтримали сумнівні зміни до виборчого законодавства

Верховна Рада сьогодні ухвалила черговий якщо не "доленосний", то давно очікуваний Закон - "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства (№3485)". Оцінки фахівців, як завжди, неоднозначні. Проте більшість експертів, особливо, тих, хто відстоює інтереси місцевого самоврядування, стверджують, що документ для місцевих громад містить більше "мінусів". Із 308 нардепів, які проголосували за виборчі зміни, - троє народних обранців з Вінниччини.

Верховна Рада сьогодні ухвалила черговий якщо не "доленосний", то давно очікуваний закон - "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства (№3485)". Оцінки фахівців, як завжди, неоднозначні. Проте більшість експертів, особливо, тих, хто відстоює інтереси місцевого самоврядування, стверджують, що документ для місцевих громад містить більше "мінусів". Із 308 нардепів, які проголосували за виборчі зміни, - троє народних обранців з Вінниччини.

Так, в унісон зі своєю фракцією підтримали законопроєкт депутати від "Слуги народу" Максим Пашковський та Ірина Борзова. Можливо, "за" проголосував би й Анатолій Драбовський, але він був відсутній на засіданні.

Фракція "Батьківщина" переважно голосувала "за", але нардепа від Вінниччини Олега Мейдича у сесійній залі не було. Підтримав законопроєкт Петро Юрчишин, який входить до депутатської групи "Партія "За майбутнє". Із групи "Довіра" Геннадій Вацак не голосував взагалі, а Микола Кучер та Лариса Білозір натиснули кнопку "утримався".    

Серед найбільш контроверсійних новацій виборчих змін - так звана "партизація" місцевих виборів: у громадах, де кількість населення більше 10 тисяч, вибори проходитимуть винятково за партійними списками. Таких у Вінницькій області, згідно із затвердженим перспективним планом, має бути 40. Лише у 23-х ОТГ кандидати у депутати сільських рад зможуть самовисуватися за мажоритарним принципом.

Тотальною політизацією виборів на місцях називає цю норму вінницький експерт Андрій Кавунець. На його думку, пропорційна система призведе до того, що далеко не всі населені пункти матимуть своїх представників у радах ОТГ.

А якщо врахувати, що старост, за новим законодавством, обиратимуть не безпосередньо виборці, а депутати, то вплив малих сіл на процеси в ОТГ взагалі зводиться до нуля.

Розкритикували ухвалені зміни й в ГМ ОПОРА. Там одним із дискусійних нововведень називають так званий "квотний принцип" відбору переможців у партійних списках.  

"Парламент залишив квоти на рівні 25% для місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня 2020 року. Ця норма була ще у першій редакції законопроєкту, до розгляду профільного Комітету. Депутати обирали між квотами у 5%, 25% та 50%. Парламент затвердив партизацію місцевих виборів на рівні громад, де проживає 10 тисяч виборців. Раніше пропорційна виборча система застосовувалась для великих населених пунктів, де проживало 90 тисяч і більше виборців. ОПОРА вважає, що така зміна виборчої системи для значної кількості територіальних громад безпосередньо перед початком виборів суперечить міжнародним стандартам виборчого законодавства. Також це нововведення суттєво обмежує можливість самовисування громадян", - йдеться у заяві ОПОРИ.