Сенсаційне відкриття на ставці Гітлера під Вінницею: знайдено підземне приміщення на чотири поверхи

Новини Вінниці / Сенсаційне відкриття на ставці Гітлера під Вінницею: знайдено підземне приміщення на чотири поверхи

Підземне приміщення на чотири поверхи знайшли київські дослідники на ставці Гітлера «Вервольф», що у Стрижавці біля Вінниці. Про це йдеться у звіті, який столичні вчені сьогодні, 9 вересня, передали керівництву Вінницького обласного краєзнавчого музею, структурним підрозділом якого є «Історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв фашизму» створений на базі ставки «Вервольф».

Підземне приміщення на чотири поверхи знайшли київські дослідники на ставці Гітлера «Вервольф», що у Стрижавці біля Вінниці. Про це йдеться у звіті, який столичні вчені сьогодні, 9 вересня, передали керівництву Вінницького обласного краєзнавчого музею, структурним підрозділом якого є «Історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв фашизму» створений на базі ставки «Вервольф». Для Вінниці і Вінниччини - це більш, ніж відкриття. Це сенсація. 

Уже другий рік поспіль дослідження на Ставці проводять фахівці київського Інституту прикладних проблем екології, геофізики та геохімії. Торік вони запідозрили, що поблизу майданчика для військової техніки (біля самого бункера Гітлера) можуть бути підземні приміщення. Тепер це остаточно підтверджено.

Як розповіла у коментарі NаПарижі директорка Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька, у своєму звіті науковці називають «знахідку» «рукотворним підземним об’єктом», тобто, це не природні підземні пустоти, а саме будівля на чотири поверхи. Про точну площу приміщення наразі не повідомляють. Зате відомо, що верхній поверх «бункера» знаходиться на глибині близько 2,5 м під землею, а висота кожного поверху – 1,8 метра.    

Метод, яким столичні вчені проводили дослідження, дослівно називається «частотно-резонансна обробка та інтерпретація даних супутникових та аерознімків та наземні геоелектричні методи вертикального електрорезонансного зондування».

«Таке зондування разово проводиться на площі 10Х10 сантиметрів, тому зрозуміло, що повне дослідження території ставки потребує дуже багато і часу, і ресурсів, адже це – 24 гектари площі, - говорить Катерина Висоцька. - Але ми плануємо й надалі поступово досліджувати цю територію. Починатимемо із місця, де знайдено підземелля. Головне – ми тепер точно знаємо те, що раніше було лише припущенням: на ставці є велике підземне приміщення».

Як досліджуватимуть знайдений «бункер», наразі вінницькі науковці ще не вирішили. Принаймні, про його розкопки, поки що, каже К. Висоцька, не йдеться.