Сергій Моргунов про виділення 35 млн грн на закупівлю генераторів: «Потрібно передбачити реагування на надзвичайні ситуації»

Новини Вінниці / Сергій Моргунов про виділення 35 млн грн на закупівлю генераторів: «Потрібно передбачити реагування на надзвичайні ситуації»

Попереду українцям прогнозують найскладнішу зиму. Через ймовірні російські атаки на об'єкти критичної інфраструктури будь-яке місто може опинитися без електроенергії, газу, води та каналізації. Щоб підготувати Вінницю до таких викликів, забезпечити роботу комунальної сфери у разі надзвичайних ситуацій, сьогодні, 30 вересня, на черговій сесії депутати Вінницької міськради проголосували за виділення коштів на закупівлю генераторів для теплогенеруючих підприємств міста та області, а також «Вінницяоблводоканалу».

Коментуючи рішення, очільник громади Сергій Моргунов зауважив, що росіяни не зупиняються ні перед чим і українські міста уже зазнають атак по об'єктах критичної інфраструктури. 11 вересня ворог обстріляв ТЕЦ у Харкові, що призвело до тимчасового зникнення енергопостачання одразу в кількох регіонах. А вчора росіяни розбомбили автобусний парк у Дніпрі.

«Тому наше завдання сьогодні максимально передбачити реагування на надзвичайні ситуації. Ще в серпні був створений Оперативний штаб щодо підготовки до опалювального періоду, куди ми залучили і управляючі компанії, теплопостачальні компанії, енергопостачальні, облгаз, водоканал. І ,звичайно, постало питання придбання альтернативних джерел живлення, а саме генераторів, для того, щоб можна було забезпечити відповідно належну роботу на певний період, поки не будуть виправлені ті чи інші аварійні ситуації в разі можливого удару по об'єктах критичної інфраструктури», - каже міський голова Сергій Моргунов.

Рішенням сесії передбачили понад 25 млн грн для придбання 213 генераторів КП «Вінницяміськтеплоенерго», яке забезпечує теплом близько 80% споживачів міста. Також кошти з міського бюджету спрямують на підтримку обласних комунальних підприємств, які обслуговують і мешканців Вінницької громади. Нагадаємо, раніше підприємства звернулися з відповідним проханням про фінансову допомогу до очільників міста та області.

«Ми передбачаємо 3 млн грн на «Вінницяоблтеплоенерго» і 5 млн на «Вінницяоблводоканал» на умовах співфінансування. Маємо надію, що обласний бюджет підтримає також позицію щодо виділення аналогічних сум для того, щоб ці підприємства могли придбати альтернативні джерела живлення» - зазначив Сергій Моргунов.

Крім того, додаткові кошти з бюджету громади виділили на оснащення генераторами укриттів у закладах освіти; школах, дитячих садочках, позашкільних закладах, професійно-технічних училищах. Зокрема, альтернативними джерелами обігріву потрібно забезпечити пункти приготування їжі, які створюються у школах на випадок надзвичайних ситуацій.

«Від нашої злагодженості залежить те, як ми достойно пройдем цей опалювальний період», - наголосив міський голова Сергій Моргунов.