Сергій Моргунов: У Вінниці пацієнтам з пересадженими органами почали робити життєво необхідні дослідження

Новини Вінниці / Сергій Моргунов: У Вінниці пацієнтам з пересадженими органами почали робити життєво необхідні дослідження

У Вінниці понад 70 людей з трансплантованими органами. Вони повинні регулярно проходити спеціальну діагностику, щоб лікарі могли призначити адекватну терапію. Це необхідно для підтримання життя донорських органів. У Вінницькому міському лікувально-діагностичному центрі безкоштовно проводять діагностику ефективності підтримуючої терапії.

Про це повідомив Вінницький міський голова Сергій Моргунов у соцмережах.

«На основі аналізів корегують лікування, яке запобігає відторгненню трансплантованого органу. Це як з контролем цукру у крові хворих на діабет. Періодичне тестування дозволяє підбирати індивідуальну дозу ліків та стежити за їхнім впливом на організм пацієнта», - розповів мер.

Сергій Моргунов зазначив, що державні лабораторії у Вінницькій області таких аналізів не проводять. Водночас вінничани їздили на діагностику до Києва у Національний інститут хірургії і трансплантології ім. О. Шалімова.

«З початком повномасштабного вторгнення це стало проблемою для пацієнтів, з чим і звернулись до нас представники ініціативної групи трансплантованих пацієнтів», - повідомив очільник громади.

Вінницький міський голова зазначив, що вирішити це питання вдалось спільно з благодійним фондом «Подільська громада», завдяки чому організували постачання реактивів.

«Фахівці інституту ім. Шалімова провели навчання персоналу нашого лікувально-діагностичного центру. А необхідним сучасним обладнанням лабораторія була забезпечена, - зауважив Сергій Моргунов та додав: - Синергія зусиль здатна долати найскладніші виклики. Коли влада і громадський сектор працюють як одна команда, ми можемо робити набагато більше для нашого міста».

Олеся Рудницька

18 травня, 2022