Сергій Моргунов визначив виклики та пріоритетні завдання Вінниці у 2024 році

Новини Вінниці / Сергій Моргунов визначив виклики та пріоритетні завдання Вінниці у 2024 році

Учора, 13 грудня, на спільному засіданні постійних комісій Вінницької міськради депутати обговорили проєкт бюджет громади на 2024 рік, заслухали звіт про виконання Програми соціального та економічного розвитку за 2023 рік та основні плани та її завдання на наступний.

Як повідомляє Вінницька міськрада, документи представили директори департаментів економіки й інвестицій Максим Мартьянов та фінансів Антоніна Лесь. Засідання постійних комісій провів очільник громади Сергій Моргунов.

«Щоб наблизити Перемогу, першочерговою є підтримка Збройних сил України і Вінницька громада продовжуватиме роботу в цьому напрямі, стимулюючи розвиток передусім вітчизняного виробника, нарощуючи власні фінансові ресурси», - зазначив міський голова Сергій Моргунов.

Він пояснив, що формуючи Програму соціального й економічного розвитку та проєкт бюджету місцева влада дотримувалася принципів збалансованості та реалістичності, що дозволить реагувати на всі виклики 2024 року.

«Згуртованість жителів територіальної громади тут відіграє важливу роль, – підкреслив він. – 1 млрд і майже 184 млн грн – це сума, яку через усі можливі інструменти Вінницька громада спрямувала на допомогу ЗСУ з початку повномасштабного вторгнення. На відповідні цілі до бюджету 2024 року закладено 610 млн грн».

За словами міського голови, це кошти – на закупівлю технічних засобів, таких як транспорт, БпЛА, хімічні грілки, тепловізори тощо.

«Але потрібно розуміти, що цей перелік умовний. Усе залежатиме від конкретних запитів військових. Прикладом, сьогодні ми вже почули, що є потреба у антидронових рушницях, завтра – буде щось інше. Тож, реагуватимемо відповідно», - зауважив С.Моргунов.

Він наголосив, що, зважаючи на нагальні потреби, щосесії вносяться зміни до бюджету, вишуковуються додаткові можливості для підтримки військових, які знаходяться саме на лінії зіткнення. Власне, так будуть робити і наступного року.

«До речі, на сьогодні Вінницька громада активно опікується вже 22 частинами, й це – не межа», - підкреслив мер.

За словами Сергія Моргунова, прогнозовані видатки бюджету сформовано за пріоритетами у наступному співвідношенні: 30% – «Безпека та оборона»; 40% – «Стійкість», 30% – «Турбота».

«Однозначно та беззаперечно оборона – пріоритет №1. Що стосується безпеки, то це ще й захист жителів громади: зміцнення правоохоронних заходів, будівництво і облаштування укриттів», – зауважив очільник громади.

Він нагадав, що у місті нині проживає 405 тисяч населення. Зокрема це ветерани, їхні родини, сім’ї загиблих Захисників та Захисниць, пенсіонери, особи з інвалідністю, ВПО, діти та дорослі.

«Чимало з них потребують підтримки і ми маємо огорнути їх турботою – звідси наш наступний пріоритет. А ще місто повинно функціонувати за всіма напрямами життєдіяльності. Має бути вода, світло, тепло, стабільна робота транспорту, закладів освіти та охорони здоров’я. Також наше завдання максимально сприяти діяльності місцевого бізнесу та залученню вітчизняних інвесторів – це робочі місця та гідні зарплати. Все разом і є складовими стійкості громади», - повідомив очільник громади.

Як зазначив Сергій Моргунов, потенційні видатки за ключовими пріоритетами у бюджеті становитимуть 3 млрд грн – це кошти відмінні від захищених статей, до яких входять, зокрема заробітні плати працівникам бюджетної сфери, оплата енергоносіїв та комунальних послуг. Загалом же видаткова частина бюджету сформована на рівні 6,5 млрд грн (включно з субвенціями із державного та обласного бюджетів).

«Тут немає капітальних видатків, тут немає нового будівництва, тут точно немає бруківки… Тут є тільки ті речі, які необхідні, зокрема для того, щоб підтримувати у належному стані критичну інфраструктуру, допомагати людям, щоб вони прагнули жити та працювати у Вінниці. Саме це є фундаментом для повоєнного відновлення», – підсумував міський голова.

Нагадаємо, 15 грудня проєкт бюджету та Програму соціального і економічного розвитку ВМТГ на 2024 рік буде винесено на громадські слухання. А фінальне голосування за цими документами відбудеться на черговій сесії Вінницької міської ради.

Олеся Рудницька

14 грудня, 2023