Сергій Моргунов: «Якщо місто буде змушене дотувати тепловиків через підвищену ціну на газ – ми не зможемо ремонтувати дороги, дитсадки, лікарні, купувати громадський транспорт»

Новини Вінниці / Сергій Моргунов: «Якщо місто буде змушене дотувати тепловиків через підвищену ціну на газ – ми не зможемо ремонтувати дороги, дитсадки, лікарні, купувати громадський транспорт»

На сесії Вінницької міськради 24 вересня депутати звернулись до Кабміну щодо невідкладного врегулювання кризової ситуації, яка склалася у місцевих бюджетах через стрімке зростання цін на природний газ, що створює «критичну напруженість» місцевих бюджетів. Оскільки це відбувається на старті нового опалювального сезону, терміново потрібно розробити та впровадити компенсаторні механізми.

Місцеві обранці вважають, що, зокрема, негайно потрібно ухвалити рішення щодо надання субвенцій з держбюджету місцевим бюджетам на закупівлю газу для проведення опалювального сезону, щоб забезпечити теплом школи, дитячі садки, лікарні та іншу бюджетну сферу.

Крім того, у міськраді вказують, що потрібно невідкладно внести до ВР проєкт змін до Бюджетного кодексу України зі збільшенням до 75% зарахування надходжень від ПДФО до бюджетів територіальних громад. Тому що 60% ПДФО, які нині зараховуються до місцевих бюджетів, вже є недостатнім джерелом для фінансування видатків, які визначаються функціями держави і передані місцевому самоврядуванню до виконання.

На сесії казали про те, що ринкова ціна на газ в Україні продовжує «стрімко йти вгору». Якщо у вересні вона становить 17 264,12 грн. (з ПДВ) за 1000 м3, то у жовтні вже складатиме майже 25 тис. грн за 1000 м3. Це в 5 разів більше, ніж минулого року.

Міський голова Сергій Моргунов під час сесії прокоментував ситуацію, що склалась, з позиції Асоціації міст України на прикладі Вінниці.

«Було підписано Меморандум між Асоціацією міст України і Урядом, де визначено, що для підприємств теплокомуненерго буде передбачена компенсація різниці в тарифах за попередні періоди. Для Вінниці це близько 480 мільйонів, і це лише для КП «Вінницяміськтеплоенерго», а є ще «Облтеплокомуненерго», – каже Сергій Моргунов. – Якщо на сьогоднішній день застосовувати економічно обґрунтований тариф і не мати відповідної компенсації для людей через субсидію, а перекласти це все на бюджети громад, то тільки для нашого міста це приблизно 380 мільйонів гривень на рік».

Він пояснив, що це майже половина бюджету розвитку міста.

«Якщо, припустимо, перенаправляти ці гроші тільки на те, щоб заплатити «Нафтогазу» за газ, і відповідним компаніям за транспортування та за електроенергію, то це фактично бюджет проїдання.

Бо за таких умов ми в наступному році не зможемо робити ремонти у дитячих садочках, продовжувати оновлювати лікарні. Не зможемо закупити додатковий транспорт, робити капітальний та поточний ремонт доріг, тротуарів тощо. Не зможемо завершити будівництво дитячого садочку на вулиці Зєрова та розпочаті інші інфраструктурні об'єкти.

Така ж ситуація по всіх територіальних громадах України, де є централізоване теплопостачання. Я вже не говорю про ту ціну для бюджетної сфери, де вона піднімається більш ніж учетверо», – говорить Сергій Моргунов.

Зазначимо, що сьогодні прем’єр Денис Шмигаль заявив про компенсацію ТКЕ за різницю у тарифах за минулі роки. Система виплат ще має бути розроблена.

Олеся Рудницька

24 вересня, 2021