Серія землетрусів протягом доби у трьох куточках континенту: сейсмоактивність у різних регіонах не пов’язують між собою

Новини Вінниці / Серія землетрусів протягом доби у трьох куточках континенту: сейсмоактивність у різних регіонах не пов’язують між собою

Починаючи з ночі 6 лютого, потужні підземні поштовхи були відчутні у трьох різних куточках континенту Євразія. Найбільша руйнівна сила зафіксована під час землетрусів на південному сході Туреччини та Сирії, де за попередніми підрахунками загинуло понад 1,5 тис. людей.

Сильний землетрус стався у південній турецькій провінції Кахраманмараш близько 4 ранку. Його магнітуда становила 7,7 бала із центром у районі Пазарджик. Землетрус стався на глибині 7 кілометрів. Після цього стався ще один землетрус магнітудою 6,4. Його епіцентр розташовувався на південному сході провінції Газіантеп.

Буквально за лічені секунди руйнувались багатоповерхівки у таких великих містах як Газіантеп, Урфа, Діярбакир, Мараш тощо. Аналогічної ситуація була в сирійському Алеппо.

Наразі відомо, що на південному сході Туреччини внаслідок цього загинули щонайменше 1121 особа, а 7,5 тисяч отримали поранення.

CNN із посиланням на сирійське державне телебачення повідомляє, що в Сирії загинули щонайменше 386 людей. Крім того, цивільна оборона Сирії повідомила про щонайменше 147 загиблих у контрольованих опозицією районах на північному заході Сирії. 648 людей отримали поранення в Алеппо, Хамі, Латакії та Тартусі.

Вже вдень близько 12-13 години у Туреччині зафіксовано ще два потужні вибухи у цьому ж регіоні. Відомо про удар магнітудою 7.7 і 5.9 і провінціях Діярбакир і Кахраманмараш. 

За даними Геологічної служби США, загальна кількість загиблих може сягати 10 000 осіб.

Перед першим поштовхом у Туреччині стався землетрус магнітудою 4,5 у сейсмічній зоні Вранча, що у Румунії. Його поштовхи відчули й у сусідній Молдові.

У румунському Націнституті фізики Землі повідомили, що землетрус стався 6 лютого о 3:26 на глибині 20 км поблизу Плоєшть, Браїли, Брашова, Галаца та за 114 км на північний схід від Бухареста. За ним послідували ще три поштовхи магнітудою 2,6, 2,9 і 2,7. Вони сталися в тому ж районі, але на глибині 17 кілометрів о 4:09, 4:13 та 5:01. Про загиблих та поранених не повідомляється.

Далі. Сьогодні землетрус магнітудою 5,4 було зафіксовано й в Казахстані. Як повідомляє місцеве видання «КазТаг», о 19.02 Алматинського часу зареєстровано землетрус. Епіцентр землетрусу розташований за 628 км на захід від м. Алмати на території Казахстан»,

Поштовх був зафіксований у Темірлані (3 бали), Шимкенті (2-3) і Таразі (2).

Сейсмологи різних країн вже висловились щодо одночасних землетрусів. Вони вважають ще співпадінням, Адже розлами у Румунії, Туреччині та Казахстані розташовані відносно далеко один від одного.

До речі, як «турецькі», так і «румунські» поштовхи могли відчувати на півдні України.