Що таке глюкометр, кому може знадобитися, види і характеристики глюкометрів

Новини Вінниці / Що таке глюкометр, кому може знадобитися, види і характеристики глюкометрів

Під час вибору глюкометра крім його типу варто звертати увагу також на додаткові параметри: функція запам’ятовування результатів, ціна тест-смужок, кількість крові, необхідної для тестування, тип дисплея, звукове нагадування, автовідключення тощо.

Кожна сучасна людина може швидко і з комфортом перевірити свій організм на предмет наявності проблем з його функціонуванням. Наприклад, перевірити тиск можна за допомогою тонометра. Для контролю температури служить термометр. Визначити недостатність кисню в крові допоможе пульсоксиметр. А от для вимірювання кількості глюкози в крові призначений глюкометр. Для його використання також не потрібно ходити до лікарні. Придбавши його, ви зможете проводити самостійні тестування вдома.

В першу чергу цей прилад призначений для людей, котрі страждають на цукровий діабет, адже їм рівень цукру в крові необхідно контролювати постійно. Також глюкометром можуть користуватися й інші. Наприклад, щоб визначити, які продукти можна вживати, а які не можна під час боротьби із зайвою вагою.

Якими бувають глюкометри

В залежності від способу забору матеріалу для дослідження глюкометри бувають інвазивними та неінвазивними. Відмінність між ними дуже проста. Перші роблять прокол шкіри для забору крові для дослідження, другі ні. Вважається, що майбутнє саме за неінвазивними приладами (тут аналогію можна провести з безконтактними термометрами). Проте в даний час їх використання стикається з деякими труднощами. Перша полягає в дороговизні таких приладів — вони коштують в кілька разів більше. Також вони поки що демонструють меншу точність у порівнянні із своїми старшими конкурентами.

Отже, незважаючи на простоту використання неінвазивних апаратів, все ж таки, вибираючи, який глюкометр купити, краще зупинитися на інвазиному. Вони бувають трьох видів:

  1. Електрохімічні. Принцип їх дії полягає в вимірюванні сили струму, яка виникає під час контакту крові з тест-смужкою з нанесеним на неї реагентом. Такі прилади характеризуються високою точністю досліджень, оскільки вимірювання сили електричного імпульсу відбувається в точних числах. Також для проведення аналізу тут потрібна мінімальна кількість матеріалу (крові). Електрохімічні глюкометри з амперометричним методом тестування в даний час використовуються в основному в лікувальних закладах та лабораторіях.
  2. Кулонометричні. Це різновид електрохімічних глюкометрів, але визначення результатів проходить шляхом вимірювання не сили струму (амперометрії), а електричного заряду. Такі прилади на відміну від перших придатні для домашнього використання, оскільки звичайна людина без спеціальних медичних знань зможе прочитати результати.
  3. Фотометричні. Цей тип апаратів є найстаршим із усіх та відрізняється простотою використання. Принцип його дії полягає в контактуванні біоматеріалу з нанесеним на тест-смужку реагентом. Під час цього в залежності від кількості глюкози в крові тест-смужка змінює колір. Прилад автоматично аналізує ці зміни та порівнює їх із встановленою шкалою. Труднощі використання фотометричного глюкометра можуть виникати з часом у випадку запотівання лінзи, що може призвести до неточності в результатах.

 

admin

12 квітня, 2022