Що таке Є-резидентство та, коли воно запрацює у “Дії”

Новини Вінниці / Що таке Є-резидентство та, коли воно запрацює у “Дії”

Проєкт Мінцифри “Є-резидент” запровадять в Україні у першому кварталі 2024 року. Таку думку висловив Михайло Федоров, зазначивши, що усі закони та нормативно-правові акти щодо цього ухвалено. До речі, це сталося вже 1 квітня 2023 року, а коли програма пройде тестування, іноземці матимуть змогу оформити підприємницьку діяльність у IT-галузі через “Дію”.

Ба більше, за повідомленням Інтерфакс-Україна, програма “Є-акцизу” ще знаходиться на стадії розробки. Тому, її тест почнеться у травні-червні 2024 року, а повноцінний запуск відбудеться на початку 2025 року. А, щоб провести час з користю, можна скористатися переліком лайф казино, який пропонує дізнатися про найкращі заклади з поповненням Lifecell.

“Є-резидент” - особливий статус іноземних громадян, який дозволяє їм користуватися інформаційно-консультативними сервісами, спрощує процес отримання адміністративних послуг та укладення цивільноправових угод. До того ж наявність статусу дозволить запровадити власний бізнес в Україні. Але, на першому етапі, буде доступна лише реєстрація ФОП.

Переваги статусу для іноземців та, хто матиме змогу його отримати

Іноземці, які матимуть статус “Є-резидентів”, матимуть можливість вести власну справу, не перебуваючи в Україні. Тобто, реєстрація ФОП, відкриття рахунку та ведення діяльності можливі у дистанційному форматі. Цей проєкт дозволить усім охочим:

  • Зареєструвати власний стартап через “Дію” у кілька натискань;

  • За допомогою інноваційних функцій, віддалено керувати бізнесом;

  • Затверджувати офіційні документи власним електронним підписом;

  • Здійснювати банківські перекази, керувати рахунками;

  • Платити податки із пільговими умовами.

Як вказано у профільному законі про “Є-резидентство”, статус не зможуть отримати люди, що мають дохід в Україні. Тобто, особи, які стануть “Є-резидентами”, повинні надавати послуги тільки іншим іноземцям. При цьому, громадяни країн, які долучені до сірого або чорного переліку FATF, є-резидентами бути не зможуть. 

Які країни матимуть змогу зареєструватися першими та, який розмір податків

Згідно з постановою Кабміну № 970, щоб отримати статус “Є-резидента”, потрібно подати електронну заявку англійською мовою. Також, знадобиться додати скан паспорта, надати дані про не судимість та ознайомитись з правилами обробки особистої інформації. Далі, йде процес створення особистого кабінету у програмі, при цьому вся процедура є безкоштовною.

Першими зможуть подати заявки громадяни Словенії, Індії, Пакистану та Таїланду. Тим часом під час звичайної роботи, вони сплачуватимуть податок 5% від винагород (як ФОП 3 групи). Але, якщо це зовнішні контракти з експорту послуг, розмір податку сягатиме 15%. 

І наостанок поки що отримати статус зможуть фахівці IT-сфери. Якщо конкретніше, це: видавці комп’ютерних ігор, програмного забезпечення, фахівці з ремонту та програмування комп’ютерів тощо. Окремо, слід зазначити, що “Дія” матиме право скасувати статус, якщо “Є-резидент” порушить або не дотримається чинного законодавства. 

admin

27 грудня, 2023