Що замовляють онлайн вінничани і як не схибити з вибором?

Новини Вінниці / Що замовляють онлайн вінничани і як не схибити з вибором?

Хоча з одного боку у Вінниці залишається популярним «самостійне» приготування їжі, особливо якщо цим можна похизуватися у соцмережах, з іншого - достатньо велика кількість людей все частіше відмовляється від витрачання часу «на кухню», часто віддаючи перевагу замовленню страв. Як і в кого? Окреме питання. Вибір у вінничан великий. Десятки ресторанів із задоволенням забезпечать замовника порціями суші, салатів, піцою та будь-якою іншою стравою з меню, а доставка коштуватиме дешевше візиту на таксі. На що слід приділити увагу споживачеві при замовленні їжі?

NaПарижі не планує радити заклад чи спосіб доставки. У кожного свій смак, вподобання. Більш того, вінничани дуже люблять смачно поїсти. Це на генетичному рівні. І це чудово.   

Як споживачу обрати, де замовляти їжу?

Всі радять вивчати відгуки. І позитивні, і негативні, але відверті, реальні. Ще фахівці кажуть, що варто цікавитися який час існує на ринку даний заклад чи компанія. Чим довше функціонує, тим частіше її провіряли та більше споживачів користувались послугами.

«Також варто розуміти, де і як представлена компанія – вона локальна чи загальнодержавна. І локальних компаній зазвичай немає служби якості, вони не завжди віддають перевагу сертифікації. На національному рівні цьому вже приділяють значення», - розповідає Дмитро Артемчук, PR-мережі онлайн ресторанів SMILEFOOD.  

Близько 80% споживачів, попри великий асортимент ресторанної їжі, замовляють роли та піцу. Решта – все інше. Така ситуація у більшості міст. І Вінниця не виключення. Чому так? В домашніх умовах не приготуєш, а хочеться свята.

Проте у Києві тенденція протилежна. Замовники віддають перевагу гарячим стравам, наприклад, солянці, пасті, рису. Свято – поїсти смачну та корисну домашню їжу. В Одесі та великих містах ситуація 50\50. До речі, домашній кухні там перевагу стали віддавати з початку карантину. Отже, незабаром, і на вінничан чекає зміна смаків.

Чи влаштовує доставка?

Деякі заклади мають власну доставку, деякі передають замовлення через кур’єрів, які працюють на мережевих агрегаторів. Однозначних рекомендацій бути не може, що краще. Споживачеві треба дати собі відповідь, чи влаштовує його час доставки, відповідає очікувана «картинка» страв тій, що отримує, чи відповідає побажанню температура страви, подобається упаковка.

Співпраця з агрегаторами має певні недоліки. Після їзди у сумці велосипедиста піца може прибути до замовника у суттєво пошкодженому стані, подрібненою на шматочки.        

    

Що таке безпека при замовленні?

За словами Д.Артемчука, великі ресторанні мережі можуть собі дозволити вибирати постачальників продуктів, і віддавати перевагу сертифікованим. Плюс, обирати тих, хто працює «по-білому» та гарантує якість.

Ресторатори однозначно стверджують, що триває війна за клієнта, тому намагаються пильнувати за якістю. Для цього навіть пропонують споживачам подивитись, як готують страви – хоча б через онлайн трансляцію чи через скло.  

Інша справа – «безпека» конкретного замовлення. Між іншим, дуже багато клієнтів стурбовані, що, приміром, на шляху доставки «інфікують» страви. Тому, якщо є такий острах, краще поцікавитися саме упаковкою.    

Що таке «споживацький тероризм»?    

Отже, перед замовленням споживачі вивчають відгуки. Найбільшої довіри заслуговують саме негативні коментарі. Так сталось… Вважається, що позитив компанія і сама напише, а от критикою займатися не буде.

«Так от, деякі люди навчилися працювати з «негативом». Їх не багато, але стали професіональними авторами негативних відгуків. Як реагувати? Можна бонусами. Клієнтові, який залишив негативний відгук при наступному замовленні можна відправити додатково сік чи роли у подарунок, щоб вирішити конфлікт. Але у більшості випадків предмет скарги вигаданий. І залагодити його значно складніше, адже «апетити» скаржника більші. Хоча, звісно, ніхто сваритися не хоче», - Дмитро Артемчук.

За його словами, професіональні негативщики як поширене явище виникли декілька років тому. Простота стати експертом Google Maps дозволяє висловлювати «авторитетну думку» будь-кому. Хоча більшість клієнтів відверто пише свої враження.

Тому, чи варто довіряти всім? Ресторан здатний впровадити самоконтроль як зі службою якості, так і відеонаглядом. Приміром, коли поскаржаться на те, що у замовлення щось не поклали, буде підтвердження. Якщо заклад здатен підтверджувати, що «все якісно», це краще відгуків.    

Олег Верлан

20 лютого, 2022