Щороку у Вінницькому лісгоспі вирощують до 1,5 млн сіянців для лісу

Новини Вінниці / Щороку у Вінницькому лісгоспі вирощують до 1,5 млн сіянців для лісу

У філії «Вінницьке лісове господарство» щовесни висівають насіння дуба звичайного та інших лісоутворюючих порід у палети. Сіянці із закритою кореневою системою мають кращі шанси вирости та відтворити ліси.

Про це повідомляє Центральний лісовий офіс.

«На базі філії і лісництв функціонують спеціальні теплично-парникові комплекси, де доглядають за сходами і готують до висаджування в ґрунт. Тут вирощують сіянці деревних і чагарникових порід, зокрема дуба звичайного, береки лікарської, модрини, дугласії», - йдеться у повідомленні.

Наразі лісівники філії уже заклали 125 тисяч палет із насінням цих порід. Ще планують закласти 75 тис. палет. Загалом отримають 200 тис. штук сіянців основних і другорядних лісоутворюючих порід.

Зростатимуть сходи у спеціальних тепличних наметах площею 500 кв. м і 300 кв. м. Завдяки притіненню на них не потрапляє пряме сонячне проміння. У теплицях працює автоматизована система поливу, яка дозволяє підтримувати оптимальний рівень вологи у касетах.

«Щорічно лісівники філії «Вінницьке лісове господарство» заготовляють 17-18 тонн лісового насіння для вирощування до 1,5 млн штук садивного матеріалу із закритою і відкритою кореневими системами», - вказують лісівники.

«Сіянці із закритою кореневою системою не травмуються під час висаджування в грунт, що забезпечує практично стовідсоткову приживлюваність. Також ця система дозволяє здійснювати посадку сіянців протягом усього вегетативного періоду, навіть влітку, не допускаючи шкідливої забурʼяненості. Ми уже восьмий рік вирощуємо садивний матеріал із закритою кореневою системою і бачимо суттєві покращення у якості та річному прирості насаджень», - розповідає директор філії «Вінницьке лісове господарство» Олександр Станіславов.

Нагадаємо, Міндовкілля назвало 13 порід дерев, які відтепер заборонено висаджувати у лісі. Більше не висаджуватимуть дуб червоний, акацію білу та горіх чорний.

Олеся Рудницька

17 травня, 2023