Скандал у Лаврі. В УПЦ МП кажуть, що звук молитви за Росію не з храму, а СБУ обіцяє розібратись

Новини Вінниці / Скандал у Лаврі. В УПЦ МП кажуть, що звук молитви за Росію не з храму, а СБУ обіцяє розібратись

У храмі Всіх святих печерських Києво-Печерської Лаври у 262-й день повномасштабного російського вторгнення молились за Росію. Відео, яке з 12 листопада поширюється у соцмережі, викликало миттєвий резонанс. В УПЦ МП запевняють, що це фейк. У СБУ вже заявили, що розслідуватимуть ситуацію.

Першоджерелом розповсюдження відео є столичний священик.

«Мене також дивують люди, які проходять мимо, чують це все, і – мовчать. Невже не тьохкає серце і не болить душа від того, що зробили російські окупанти в Бучі, Бородянці, Андріївці, в Маріуполі, на Харківщині та на інших тимчасово окупованих територіях???

Люди, доки ви будете підтримувати тих, хто належить до «церкви» окупанта?!

Наші захисники Батьківщини віддають своє життя захищаючи державу і народ, а в УПЦ, та що ніби не МП, та що зрадила Україну і зараз намагається відбілитися від крові гуманітарною «допомогою» – все ще досі моляться за росію.

«Звон плывёт, плывёт над Россиею,

Пробуждается Матушка – Русь», - написав Mykhailo Omelian, який отримав відео отримав від випускника КПБА, коли той  друзями зайшов до Лаври.

В СБУ запевнили, що вивчають усі деталі інциденту. Ситуація не залишиться без відповідної реакції.

«Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала Росія проти України, чекає на «пробудження матушкі-русі», мають розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян. І ми не допустимо таких проявів», - відреагував керівник СБУ Василь Малюк.

Інше джерело розповсюдження - телеграм-канал «Україна Online».

Рятувати «ситуацію» в УПЦ МП взялися різні організації. Приміром, в ГО «М И Р Я Н И» запевнили, що відео з храму – фейк.

«Після того, як на мільйонних тг-каналах почали розповсюджувати фейк священника ПЦУ про відео з Лаври, де співають «Звон плывет на Россиею» ми звернулися до тг-каналу «Україна Online», та повідомили їм, що це фейк.

Після нашого звернення, вони додали до свого запису, що «судячі з всього, це відео знято в одному з російських храмів».

Дякуємо адмінам півторамільйонного пабліка за швидку реакцію на наше звернення! Єдине, що хочемо додати, що саме відео дійсно знято у Лаврі, а от звідки звук - це вже окреме питання», - зазначили в організації.

Предстоятель УПЦ МП Блаженніший митрополит Онуфрій очолив недільне богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. А на сторінці церкви опублікували виконання хору Київської духовної академії і семінарії «Боже великий, єдиний, нам Україну храни».

Отже, співи перетворять на «міжконфесійну ворожнечу». Без наслідків.

Олег Верлан

13 листопада, 2022