Скандал зі службою архієпископа Варсонофія на території поліції Вінницької області

Новини Вінниці / Скандал зі службою архієпископа Варсонофія на території поліції Вінницької області

Як визнаний УПЦ МП (РПЦУ) предстоятелем Вінницької єпархії архієпископ Варсонофій 29 січня керував службою у храмі великомученика Димитрія Солунського на території ГУНП у Вінницькій області. Оскільки Московський патріархат дотримується тісних зв’язків з Росією, не всі вінничани зрозуміли, як таке могло статися за огорожею режимного об’єкту.

Як визнаний УПЦ МП (РПЦУ) предстоятелем Вінницької єпархії архієпископ Варсонофій 29 січня керував службою у храмі великомученика Димитрія Солунського на території ГУНП у Вінницькій області. Оскільки Московський патріархат дотримується тісних зв’язків з Росією, не всі вінничани зрозуміли, як таке могло статися за огорожею режимного об’єкту.  

У сайті прес-службу місцевої єпархії УПЦ МП зазначили, що «29 січня архієпископ Вінницький і Барський Варсонофій відвідав храм святого великомученика Димитрія Солунського м. Вінниці, що знаходиться на території обласного управління МВС. Архіпастир, у співслужінні духовенства на чолі з настоятелем храму протоієрея Сергія Гудзенка, відслужив молебень та панахиду за правоохоронцями, що загинули при виконанні службових обов’язків».

Фото з сайту vinnytsia.church.ua

Першим звернув увагу на візит архієпископа Варсонофія на територію обласного главку журналіст Юрій Басюк, про що він написав у Facebook.

Продовжив тему журналіст Роман Ковальський.

Керівник прес-служби обласної поліції Анна Оліник прокоментувала ситуацію.  

«Храм на території ГУНП у Вінницькій області побудований ще 15 років тому і весь цей час тут проводяться богослужіння для релігійної громади м. Вінниці .
Жодної процедури приватизації його приміщення не було і немає.
Нагадаємо, що з початку російської агресії на Сході України і до цього часу в храмі проводилися богослужіння за воїнів АТО, поліцейських, які захищають Україну в зоні ООС та наших загиблих воїнів, в тому числі і Дениса Жембровського, який в лютому 2015 року загинув від обстрілу градами Краматорська.
Поліція не організовує богослужінь і не втручається у релігійні питання, що заборонено Конституцією України! Кому цікаво - тут», - зазначила речник обласного главку.

Також NaПарижі вона пояснила, що будівля знаходиться у власності ГУНП, а релігійній громаді на підставі договору передана у користування.

Більш того, релігійну громаду нібито складають не правоохоронці, а мешканці центру міста, які живуть неподалік.  

Підсумуємо, з часів побудови храму генералом Літвіним церква є власністю обласного главку поліції, але на підставі договору оренду - який власник може розірвати при умові певних порушень орендарем - ним користується релігійна громада. Факти антиукраїнської пропаганди у церкві або не фіксувалися, або не стали публічними на відміну від ситуації навколо священика Віктора (Парандюка), який вимушено залишив приміщення у храмі на території училища охорони МВД, що на Кореї.

Таким чином є кілька варіантів розвитку подій. Перший – у державній структурі (ГУНП у Вінницькій області) нічого не змінюють. УПЦ МП (РПЦУ) не є забороненою. Другий – зі священиком і його оточенням проводять бесіду, у наслідок якої, приміром, громада залишає територію держустанови. Третій варіант може стати наслідком другого. Після діалогу громада, наприклад, вирішить перейти до ПЦУ.  

Нагадаємо, на початку січня у Вінниці священик Московського патріархату скинув купол з храму, який залишає. Віктор Парандюк, настоятель храму Олександра Невського, розташованого на території вищого училища департаменту поліції охорони, на знак протесту вирішив зняти купол з церкви, де раніше вів служби. Свій вчинок він пояснив тим, що його «виселяють» з відомчої території через те, що був розторгнутий договір оренди.  

Олег Верлан

30 січня, 2019