Слідчі завершили розслідування справи «екологічної бомби» під Калинівкою на Вінниччині

Новини Вінниці / Слідчі завершили розслідування справи «екологічної бомби» під Калинівкою на Вінниччині

Вінницька обласна прокуратура за процесуального керівництва Спеціалізованої екологічної прокуратури завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом забруднення земель на території Калинівської ОТГ. Мова йде про передмістя Калинівки.

Про це повідомляють пресслужба Вінницької обласної прокуратури та відділ комунікації ГУНП.

Наразі зібрано достатньо доказів для беззаперечного визнання інженером державного підприємства своєї винуватості в інкримінованому діянні та як наслідок – обвинуваченого притягнуто до передбаченої законом відповідальності.

Другим етапом слідства у вказаному провадженні стало скерування до суду обвинувального акта стосовно 43-річної директорки підприємства, бездіяльність якої створила небезпеку для життя, здоров’я людей та довкілля, а також завдала шкоду навколишньому природному середовищу на суму 1 млн 22 тис. гривень.

Слідчі слідчого управління ГУНП у Вінницькій області повідомили про підозру директорці філії державного підприємства у Хмільницькому районі у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч.1 ст. 239 КК України (Пособництво у забрудненні земель речовинами та іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров’я людей та довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей та довкілля та ч. 2 ст. 367 (Службова недбалість).

В ході досудового розслідування поліцейські встановили, що зловмисниця протягом 2019 - 2021 років, не врахувавши виробничих потужностей підприємства в повному обсязі переробляти отримані небезпечні відходи тваринного походження, сприяла у систематичному їх розміщенні та накопиченні на непристосованій території.

Своїми діями керівниця створила небезпеку для довкілля та жителів населених пунктів.

Одночасно прокуратура пред’явила позови про відшкодування шкоди на вказану суму та заборону діяльності підприємства у зв’язку з відсутністю позитивного висновку з оцінки впливу на довкілля.

Санкція інкримінованих правопорушень передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Нагадаємо, раніше NaПарижі писав, що за забруднення довкілля поблизу Калинівки суд покарав головного інженера держпідприємства  Виконуючому обов’язки ДП «Калинівський ветсанзавод» визнаний винним у забрудненні передмістя. Посадовця покарали символічним штрафом. Раніше підприємство «закрили» через відсутність дозволів на роботу.