Служба у колишній колгоспній їдальні: на Вінниччині триває суперечка через храм "без власника"

Новини Вінниці / Служба у колишній колгоспній їдальні: на Вінниччині триває суперечка через храм "без власника"

У селі Мухівці Немирівської громади віряни ПЦУ змушені відвідувати для служб приміщення колишньої колгоспної їдальні. Місцевий храм використовується суто нечисленними прихильниками УПЦ МП, які відмовляються його залишати чи ділитися з односельцями, хоча жодних юридичних підстав не мають на володіння будівлею.

З юридичної точки зору будівля храму у селі не належить жодній з релігійних громад, а по факту одна з них вважає її своєю, виключаючи навіть можливість присутності іншої парафії…  

Про це повіомляє Суспільне.

За словами очільника релігійної громади ПЦУ Анатолія Марущака, на початку вересня оформлені документи щодо переходу громади до Православної Церкви України. Однак, як і у більшості подібних випадків, священик УПЦ МП не визнає цього та не пускає до храму.

«Отець Дмітрій каже, що «Хочете йдіть, але тільки без вашого священика», — пояснює Анатолій Марущак.

Протоієрей УПЦ МП Дмитро Коба запвнив, що про почергову службу не може бути й мови.

«Вони пропонували, але це нереально. Наша релігія це не визнає. Вони не ображені, в них є де молитися. Це перше питання. А друге питання, що це все наша приватна власність, територія і будівля нашої релігійної громади, тому ми з ними на ці переговори не йдемо», — зауважив священик.

Через те, що священник УПЦ МП не дозволяє вірянам ПЦУ проводити службу у сільському храмі, який будувався за їхні кошти, богослужіння відбуваються у приміщенні колишньої колгоспної їдальні. Тепер це храм Св. Пантелеймона.

Священник ПЦУ Сергій Таргонський зазначив, що віряни не згодні з такою ситуацією, не хочуть мерзнути в приміщенні, яке довелось адаптувати під богослужіння, коли у селі є храм.

«Ми в Пантелеймонівському пристосованому храмі й третю зиму відслужимо, й п’яту і скільки треба, але… Але нині зараз уже люди вирішили, що храм Йоана-Богослова має підпорядкованість Православній Церкві України», — каже він.

Якщо вирішити міжконфесійний конфлікт у Мухівцях складно на рівні священиків та громади, то залишається звертатися до суду.

«Попереднє керівництво релігійної громади за 30 років не спромоглося привести документи у відповідність із законом. На релігійну громаду Йоано-Богословський храм не був оформлений ні в постійне користування, ні у власність», - констатує начальник управління у справах національностей та релігії Вінницької ОДА Ігор Салецький.

Тобто, юридично храм не належить громаді УПЦ МП. На його думку, у селі варто домовитися про спільне користування приміщенням.

«Якщо священник ігнорує чинне законодавство і не укладає договір про порядок користування, то релігійній громаді (ПЦУ – прим. ред.) необхідно звернутись із необхідним позовом до суду для того, щоб забезпечити доступ до культової споруди», — пояснює чиновник.

Олег Верлан

21 жовтня, 2022