Спалах гепатиту А у Вінниці набирає обертів: Олександр Шиш розповів деталі

Новини Вінниці / Спалах гепатиту А у Вінниці набирає обертів: Олександр Шиш розповів деталі

Станом на першу половину дня 24 жовтня у Вінниці зафіксовано 93 випадки захворювання на гепатит А. Серед хворих 16 дітей з різних шкіл міста. Як вважає директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міськради Олександр Шиш, наразі немає підстав казати про єдине джерело забруднення, адже захворілі мешкають у різних районах, працюють чи навчаються у різних закладах чи установах.

Сьогодні до Вінниці завітали фахівці Центру громадського здоров’я при МОЗ, які шукатимуть джерело забруднення. Гепатит А ще називають хворобою брудних рук.

В ексклюзивному інтерв’ю NaПарижі О.Шиш пояснив, що будь-які припущення, звідки походить вірус, не мають жодного підґрунтя, адже захворілі не пов’язані між собою.

«Абсолютно різні соціальні верстви та вікові групи… Ба більше, інкубаційний період хвороби – від 2 до 6 тижнів, тому складно знайти першоджерело», - пояснив директор профільного департаменту.

Перший носій може бути тим, хто мав доступ до продуктів харчування або до води. Інфекція потрапила до людей без імунітету, і відбулось стрімке поширення. Хвороба поширюється з брудними руками, недостатньо термічно обробленою їжею і з недоочищеною водою.

До версії про розповсюдження вірусу через автомат з водою О.Шиш ставиться критично, адже тоді захворіли б мешканці кількох будинків, а так серед інфікованих ті, хто вживав різну воду з різних джерел.

Керівник департаменту вважає, що казати про пік захворюваності зарано. Кількість хворих буде ще зростати. Але лікарів і лікарняних ліжок вистачить.

«Окрім 1-ої лікарні та дитячої інфекційної, пацієнтів госпіталізують до обласного центру інфекційних хвороб, розрахованого на 600 ліжок. З наступного тижня почнуть виписувати перших захворілих. Тому з цим проблем не буде», - запевнив пан Олександр.     

Ігор Заіковатий

24 жовтня, 2023